Mandag den 4. oktober samledes 35 friske medlemmer af Danske Svømmebade til en spændende dag med fokus på sikkerhedsarbejdet i vores svømmehaller.
Carsten Ditlefsen fra AM-gruppen stod for dagens første indlæg hvor fokus var på arbejdsmiljø og medarbejdersikkerhed.
Carsten havde rigtigt mange gode pointer omkring sikkerhedsarbejdet – og en af de gennemgående var hans opfattelse af, at sikkerhed ganske enkelt er et spørgsmål om kultur, og selv om vi i Danmark opfatter os selv som meget sikkerhedsbevidste siger tallene noget andet.
Vi har i Danmark et meget stabilt antal arbejdsulykker – som ligger på samme niveau som i Sverige, hvor der er næsten dobbelt så mange indbyggere. Samtidig kan man se, at de store virksomheder med meget stor fokus på medarbejdersikkerhed ofte er ejet af svenskere, franskmænd, tyskere mv.
Det er derfor Carstens påstand, at vi i Danmark mangler en stærkere sikkerhedskultur – og at denne kan fremskyndes af en national sikkerhedsdagsorden og en fælles målsætning om at nedbringe antallet af arbejdsulykker.
Defusing og debriefing er to vigtige – men forskellige – redskaber til at tage hånd om dit personale efter en hændelse på arbejdet. Det kan både være ulykker og ubehagelige episoder.
Jakob Grumsen fra Hjælp.nu gennemgik de to værktøjer på sikkerhedsdagen og gav dermed en indsigt i anvendelighed og forskelligheden.
Debriefing
Debriefing er en formaliseret, systematisk krisepsykologisk indsats, der samler den gruppe medarbejdere, der har været involveret i eller overværet en voldsom hændelse, og eventuelt deres leder.
Debriefing har til formål at minimere skadevirkningerne efter en voldsom hændelse, så psykiske mén forebygges. Debriefing gennemføres få dage efter hændelsen, når de umiddelbare følelsesmæssige reaktioner er stilnet af.
Samtalen skal ledes af en person, der er uddannet til det og har erfaring med debriefing. Deltagernes tanker, følelser og reaktioner tales igennem for sammen at bearbejde hændelsen og skabe både en fælles og individuel forståelse for hændelsen, herunder egne og andres reaktioner.
Eftermiddagen satte fokus på først brugen og udbredelsen af hjertestartere med et teknisk og særdeles interessant oplæg om brugen af hjertestartere i forbindelse med hjerte-lunge-redning ved læge Mads Christian Tofte Gregers.
En af de mange interessante statistikker, som Mads havde med, viser at i perioden er overlevelsesprocenten firedoblet, når man ser på hjertestop uden for hospitaler (fra 3,9 % til 16 %). Det skyldes både, at man siden 2006 har gjort en stor indsats for at opsætte døgntilgængelige hjertestartere, så der nu er over 20.000 hjertestartere opsat rundt omkring i Danmark.
Siden 2017 har TrygFonden understøttet uddannelse og registrering af Hjerteløbere – privatpersoner, der melder sig til at reagere på en alarm, hente en hjertestarter og forsøge at nå frem til patienten hurtigst muligt.
Mads’ tal fra Region Hovedstaden viser, at omkring 40-45 % ankommer før ambulancen.
Der er altså ingen tvivl om, at de mange tiltag og fokus på uddannelse og udbredelse af hjertestartere og hjerteløber redder liv!