10.000 børn på venteliste til svømmeundervisning



Landet over tegner der sig et broget billede af, om der tilbydes svømmeundervising: Genindføres, reduceres og fjernes.

Der tegner sig et broget billede af svømmeundervisningen landet over: Flere steder bliver skolesvømningen genindført, mens den andre steder reduceres eller fjernes.

Senest har dagbladet Politiken lørdag 22. september fortalt, at en opgørelse fra Dansk Svømmeunion viser, at 10.000 børn landet over er på venteliste til svømmeundervisning – en tredobling fra 3.700 på 4 år!

»Værst står det til i Hovedstaden. Ventelisten i Københavns største svømmeklub, Hovedstadens Svømmeklub, er fordoblet på et år, fra 300 til 600 børn. København har kun 11 haller med 25 meter bassin, men burde have 22, hvis man skulle have samme antal haltimer per indbygger som i landet fem øvrige store byer«, skriver journalist Per Munch i Politiken.

Socialdemokraten Pia Allerslev, der er kultur- og fritidsborgmester, siger at hun er deprimeret over situationen og mener der inden for 3-4 år skal bygges 1-2 nye svømmehaller. Og med manglende kommunale kroner in mente, peger hun på OPP, hvor kommuner og private går sammen:

- Jeg ved godt, at den type løsninger fik et dårligt ry med Farum, men vi kigger meget på Randers, hvor det fungerer, og vi tror, vi kan gøre noget lignende i de nye boligområder i Ørestad og Nordhavn, siger Pia Allerslev.

Stolthed i Helsingør – men for tidligt?

- I en tid, hvor svømmeundervisningen bliver sparet væk mange steder samtidig med, at antallet af drukneulykker er steget, mener vi, at det er væsentligt at pointere, at vi bør være stolte af, at være borgere i en kommune, der er bevidst om, hvor vigtigt, det er at kunne svømme. Dette ikke mindst set i lyset af, at vi i Helsingør er omgivet af vand, fortæller lærer Merete Schou.

Det gjorde hun til Helsingør Dagblad, og vi citerede hende her på hjemmesiden 27. august. Helsingør giver 40 minutter i vandet til 5. klasse.

Men Merete Schou glædede sig for tidligt: Nu skal Helsingør Kommune igen spare; denne gang 150 millioner kroner, og står det til borgmester Johannes Hecht-Nielsen, Venstre, så afskaffes skolesvømningen. Spareforslagene omfatter i øvrigt også, bl.a. at børn i daginstitutioner selv skal have bleer med, dagsinstitutionerne reducerer åbningstiden med 3 timer om ugen og ældre får mindre rengøring.

Lejre melder om udvikling

Omvendt er der medvind på cykelstierne i Lejre Kommune, hvor borgmester Mette Touborg, SF, siger til Dagbladet, at der kommer 2 cykelstier, der skal være svømmeundervisning, pc’er til alle skolebørn, vuggestuepladser, en ny daginstitution samt renovering af idrætshaller.

Borgmesteren i Lejre fortæller, at kommunen også skal spare 16 millioner kroner, men det kommer borgerne ikke til at mærke.

Stevns genindfører svømmeundervisning

Stevnsbadet er et nyåbnet svømmebad i Store Heddinge og hér genindføres svømmeundervisningen, fortæller Stevnsbladet.

4. klasserne får næsten et helt år, mens 5. klasserne får 7 gange på et år. Desuden tilgodeses specialklasserne.

Svømmeklubben sørger for undervisningen og Munkegården Fritidscenter står for opsyn og bustransport:

- Stevns har over 40 km kyststrækning, og det åbne vand bliver brugt flittigt til forskellige former for sport og fritid. Det er derfor vigtigt, at vores børn og unge både kan svømme og får kendskab til livredning, siger Kim Gudmund Rasmussen fra Stevns Ungdomsskole.

Rejsebureau tilbyder svømmeundervisning

I flere kommuner er det op til svømmeklubberne at tilbyde undervisningen. Men også andre melder sig: Berlingske skrev 9. september, at rejsebureauet Star Tour har haft stor succes med svømmeundervisning:

»Rejsebureauet har i denne sommer tilbudt kurser med »svømmegaranti« på selskabets 11 Blue Village familieresorts, og i sæsonen har 2.000 børn taget imod det tilbud«, skriver avisen.

Skrevet af Administrator