Esbjerg: Her får socialt udsatte børn et frikvarter



- Vi blev sindssygt godt modtaget og mange tilkendegav efterfølgende, at de ville hjem og gøre noget!

Sådan siger fritidskoordinator Karin Hansen-Schwartz fra Esbjerg Kommunes Aktiv Fritid – og hendes begejstring gælder modtagelsen på DSF’s årsmøde i marts, hvor Aktiv Fritid dels deltog med et indlæg fra talerstolen, dels var med på Torvepladsen.

Aktiv Fritid er en del af  Esbjerg Kommunes tilbud til udsatte børn og unge fra 0. klassetrin til 18 år. Og i samarbejde med Svømmestadion Danmark i Esbjerg og Lauritzen Fonden (moderselskab for rederierne J. Lauritzen og DFDS) er der skabt et tilbud om at komme i svømmebadet med alle morskabsfornøjelserne:

- Vi kan give børnene et frikvarter, hvor de ikke skal tænke på elendigheder og hvor forældrene ikke skal have penge op af lommen, siger Karin Hansen-Schwartz til www.svommebad.dk.

Hun tilføjer, at tilbuddet også har været populært blandt flygtninge, der via svømmehallen får bedre mulighed for at blive integreret. Ligesom alle de deltagende børn får mulighed for at være med i et socialt samvær.

Dyrt at være fattig
Det koster typisk 1.100 kroner at svømme en halv time om ugen i en hel sæson, og det er der mange familier, som ikke har råd til. Og ifølge Karin Hansen-Schwartz betyder kontanthjælpsloftet, at endnu flere familier er økonomisk i klemme.

- Det er meget dyrt at være fattig: De, der har råd til et titurskort med rabat er jo dem, der har pengene …

Lærer at begå sig i svømmehallen
I Esbjerg er det skruet sammen med fire lektioner over fire dage. Her lærer børnene eksempelvis at begå sig i en svømmehal: Købe billet, passe på nøglen til skabene og grundig vask inden bassinbesøget. De lærer hvordan vandet renses i et svømmebassin, hvad livreddernes job består i, elementær førstehjælp og hvor livredningsudstyret er placeret. Og så skal de vise, at de kan købe billet, gå gennem scanneren, omklæde sig korrekt, håndtere skabsnøglen og vaske sig korrekt. Og så er de indehavere af »Kørekort til Svømmestadion«.

Foreløbig har 20 børn deltaget
Aktiv Fritid leverer instruktørerne, så eneste udgift er entrébilletten, og her betaler Svømmestadion Danmark 45 %, mens Lauritzen Fonden betaler de resterende 55 %:
- Vi har foreløbig haft 200 igennem på 17 hold, som alle var fyldt op, fortæller Karin Hansen-Schwartz.
Aktiv Fritid har før haft andre samarbejdspartenere i idrætsverdenen, som typisk bidrog med konsulenttimer, men det mener hun er en dårlig løsning:
- Vi kan bedre søge støtte, fordi vi kan sige at hver eneste krone, der gives, gør, at der er et barn, som hopper i vandet.
Det startede i Esbjerg 1. februar, fordi børnene gerne ville i det store badeland. Men der er nu suppleret med reducerede udgaver i Ribe Fritidscenter og Bramming Svømmehal, hvor der én gang om måneden starter nye hold.

Du kan læse mere om Aktiv Fritid her: http://aktivfritid.esbjergkommune.dk
Erling Madsen

 

 

Billedtekst – Esbjerg/
Svømmestadion Danmark med alle legemulighederne er attraktivt – men også økonomisk uopnåeligt for mange børn. Nu får de via Aktiv Fritid mulighed for at lære at begå sig og de får socialt samvær. (Foto: Svømmestadion Danmark).

Skrevet af Administrator