AquaMama: Undersøgelse bekræfter det er godt for gravide



- Vi kan på baggrund af resultaterne konkludere at gravide kvinder med lændesmerter kan have glæde af vandtræning, siger Ph.d. Mette Backhausen, som sammen med jordmoder Hanne Hegaard, Rigshospitalet, har lavet en undersøgelse af effekten af AquaMama.

Ideen var at undersøge, om AquaMama har en positivt effekt på graden af lændesmerter og sygefravær hos gravide. Gigtforeningen – som sammen med Dansk Svømmebadsteknisk Forening og Rigshospitalet har udviklet AquaPunkt-konceptet – fortæller, at gravide i gennemsnit er sygemeldt 48 dage inden de går fra fire uger før fødslen. Og op mod 30 % af sygedagene skyldes lænde- og rygsmerter.

Mellem 50 og 75 % af de gravide får rygsmerter på et tidspunkt. Smerterne skyldes, at den øgede kropsvægt ændrer tyngdepunktet, og nogle muskelgrupper bliver slappere, mens andre bliver mere spændte – og dét giver smerter.

Gode ekstraeffekter af motion
Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor 30 minutters fysisk aktivitet om dagen. Hanne Hegaard har til DGI’s nyhedsbrev om svømning sagt, det fysisk træning også modvirker andre ting:

- Man ser desuden, at der er mindre risiko for at få sygdomme som graviditetsukkersyge og svangerskabsforgiftning. Derudover føder de, der motionerer, sjældnere for tidligt i forhold til dem, som ikke motionerer.

Giver fysisk og psykisk velvære og bedre søvn
Undersøgelsen blev delt i to: Først en pilotundersøgelse med 30 gravide, som lavede AquaMama-øvelserne i 12 uger, hvorefter 11 af dem blev interviewet, og de var motiverede til at forblive fysisk aktive under graviditeten:

- Og de fandt, at træning i vand var en passende træningsform under graviditet. De følte at træningen både gav fysisk og psykisk velvære og flere angav at de sov bedre efter det havde trænet, fortæller Mette Backhausen.

Flere af kvinderne pegede også på, at det betød meget, at de følte, de med AquaMama gjorde noget godt for kroppen og for det ufødte barn. Det fremgår også, at to ugentlige træninger i 12 uger er et realistisk mål.

Pilotundersøgelsen viste i øvrigt også, at de 11 fandt, at den største udfordring var, at det ofte var svært at træne på grund af mange gæster i svømmebadet. Især øvelsen MamaPendul kræver megen plads – nogle af kvinderne følte også, at det var ubehageligt, hvis de var den eneste, som lavede øvelserne.

Markant færre smerter
Pilotundersøgelsen førte til en større undersøgelse med deltagelse af 516 raske, gravide kvinder, hvor af halvdelen udgjorde en kontrolgruppe, som ikke prøvede AquaMama.

- Vi fandt en statistisk signifikant lavere smertescore i vandtræningsgruppen sammenlignet med kontrolgruppen efter 12 uger, fortæller Mette Backhausen.

Men undersøgelsen viste ingen forskel i antallet af sygefraværsdage, fysisk funktionsniveau eller generelt selvvurderet helbred mellem de to grupper. De to forskere konkluderer, at gravide kvinder med lændesmerter kan have glæde af vandtræning.

Undersøgelsen har fået knapt 1,2 millioner kroner fra TrygFonden.

Træning i vand er rigtig godt
AquaMama kan udføres af alle raske, gravide kvinder med en normal graviditet – eller efter aftale med lægen. Opstår der ubehag eller smerte under træningen, skal den indstilles.

De svømmebade, som har AquaPunkt på repertoiret, har træningsstationer med redskaber og instruktion, så gravide kan selvtræne når det passer dem. Vandet har den fordel, at det letter belastningen, så den gravide kan bevæge sig frit og ubesværet i vandet.

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke-vægtbærende aktiviteter som svømning, vandgymnastik og cykling. Og så bemærkes det, at motion under graviditeten har en positiv indflydelse på gravide kvinders humør.

Du kan læse mere om AquaPunkt – som ikke kun er for gravide: www.gigtforeningen.dk/aquapunkt
Erling Madsen

 

Billedtekst/
AquaMama er nyttigt for gravide: - Vi fandt en statistisk signifikant lavere smertescore i vandtræningsgruppen sammenlignet med kontrolgruppen efter 12 uger, fortæller Mette Backhausen. (Foto: Gigtforeningen).

Skrevet af Administrator