Datoen 1. juli nærmer sig med hastige skridt - og det vil betyde en hel del for mange af landets svømmebade: Nogle er lukket på grund af ombygning, mens andre skal lukkes, fordi de ikke nåede at få ny teknik på plads. Og så er der også dem, der lever op til kravene, men er kommet så sent i gang, at papiret på godkendelsen mangler:
- Jeg har anbefalet mine kunder, kommunerne, at de skriver til svømmebadene og gør opmærksom på, at reglerne skal overholdes, selv om den endelige godkendelsen mangler, siger konsulent Georg Boni fra BoniConsult.
Han tilføjer, at han p.t. arbejder på 4 svømmebade, som ikke når at få godkendelserne på plads til 1. juli, men hvor de altså teknisk opfylder de skærpede krav.
Svommebadet.dk og magasinet Svømmebadet har det seneste halve år skrevet flere artikler om, at en række svømmebade risikerer at komme i farezonen – og reglerne er ganske klare ifølge Naturstyrelsen: Er kravene til bassiner på mindst 25 meter og en bassintemperatur op til 34 grader ikke opfyldt 1. juli, skal kommunen som tilsynsmyndighed lukke bassinet.
Ingen mulighed for dispensation
Naturstyrelsen har tidligere oplyst, at der ikke kan gives dispensation. Og det begrundes med, at der har været en overgangsordning siden 2012, så svømmebadene har altså haft 5 år til at få teknikken på plads.
Men vi har også tidligere fortalt, at der er 2 problemer:
Kombinationen af at komme i gang for sent og begrænset med arbejdskraft gør, at det simpelthen ikke alle steder kan nås til 1. juli.
Flere skader dukker op
Typisk skal der ændres på vandbehandlingsanlægget – og det betyder også mange steder, at der skal nye, og større rør til. Medieovervågningen viser også, at flere steder kombineres dét at skulle leve op til nye krav, med andre større renoveringer. Samt at der også flere steder viser sig andre skader, når først der bliver pillet ved installationerne.
Der er også et eksempel på en kommune som har givet sig selv dispensation fra reglerne, så den sparer udgiften, da en ny svømmehal står klar et halvt år efter de nye regler træder i kraft.
I anden kommune er bevillingen til svømmehallen inddraget, da pengene skal bruges på et fodboldstadion – og så er konsekvensen, at svømmebadet må lukke. Og en tredje kommune har forlænget tilladelsen med 5 år.
Ringkøbing Svømmehal bliver dyrere
At det viser sig, at der er andre skader, som så må udbedres senere, er Ringkøbing Svømmehal et eksempel på. I forbindelse med en 5 års gennemgang efter en renovering til 32 millioner kroner viste det sig, ifølge Dagbladet Ringkøbing-Skjern, at vandbehandlingsanlægget er underdimensioneret, fugerne har problemer og der er hulrum under flere fliser, som derfor ikke sidder ordentlig fast.
I første omgang er vandet tømt ud og Teknologisk Institut arbejder med en rapport, som ventes klar i slutningen af juni. Planen er at genåbne svømmehallen i slutningen af juni og så lukke til efteråret og få udbedret skaderne.
Rønne Svømmehal bliver dyrere
Også Rønne Svømmehal skal investere flere penge end først antaget – både fordi arbejdet er mere omfattende og fordi de indkomne tilbud på udbuddet er større end ventet.
Ifølge Bornholms Tidende betyder det, at renoveringen i stedet for 3 millioner koster 5 millioner kroner, som kommune nu er søgt om.
Vandbehandlingsanlægget skal ændres, og rådgiveren har vurderet, at kemikalieanlægget også skal ændres, så det er noget af forklaringen på de øgede udgifter. Desuden skal terrændækket repareres, der skal nye klinker og katodisk beskyttelse.
Erling Madsen
Billedtekst – Georg_Boni/
- Jeg har anbefalet mine kunder, kommunerne, at de skriver til svømmebadene og gør opmærksom på, at reglerne skal overholdes, selv om den endelige godkendelsen mangler, siger konsulent Georg Boni fra BoniConsult.