Der kan være langt mellem at der bygges et svømmebad – både for en totalentreprenør og for den godkende kommune. Ydermere er der kommet en række stramninger de senere år; både til vandbehandling og til godkendelser.
- Nogle er ikke klar over, at der er et omfattende regelsæt for svømmehaller. De tror måske at det er »en lille ekspeditionssag« af en byggeansøgning, siger chefkonsulent Ole Bisted fra Teknologisk Institut til www.svommebad.dk.
Han fremhæver, at Miljøstyrelsens vejledning om godkendelse af svømmebade giver en god beskrivelse af de mange ting der skal dokumenteres, og dermed er den en hjælp både til ansøgeren og kommunen, som skal godkende den.
Frederikssund forsinket et halvt år
I Frederikssund Kommune er de omfattende godkendelser årsag til, at indvielsen af et nyt svømmebad er udsat et halvt år til slutningen af 2019. Til Frederiksborg Amts Avis siger fritids- og kulturchef Anders Munch Skovgren, at alle tilladelser skal være på plads inden der kan søges om byggetilladelse – og dét har taget længere tid end ventet:
- Vi bygger flere bassiner, og hvert bassin har sin eget vandbehandling og de forskellige anlæg skal hver især have en godkendelse, uddyber Anders Munch Skovgren over for www.svommebad.dk.
Anders Munch Skovgren, siger, at når der nu kigges tilbage, har totalentreprenøren været for optimistisk, da det tager længere end ventet at dokumentere at kravene opfyldes; krav, som udspringer af de nye, strammere regler til vandbehandling som trådte i kraft 1. juli 2017.
Anders Munch Skovgren understreger, at der er vandtætte skotter kommunens centre: Kultur og Fritid står bag svømmebadet - og Center for By og Landskab godkender byggeriet. Hans bemærkninger om, at det tager tid at få dokumentationen på plads er ikke en kritik af totalentreprenøren eller sagsbehandlingen, men ment som et råd til andre, som renover eller bygger nyt i disse år, så de kan tage højde for det.
Ole Bisted er rådgiver for den del af kommunen, som skal godkende byggeriet, og hans udtalelser er ikke om den aktuelle forsinkelse, mens hans generelle erfaringer som rådgiver.
Sørg selv for at blive godkendt
Et andet område, der også er værd at holde øje med, er reglerne om, at alle svømmebade skal være godkendt af kommunen da mange historisk set har manglet denne godkendelse.
- Der er kommet mere fokus på, at de skal være godkendt. Men det er ejerens eget ansvar – og dét glemmer svømmebadene tit. De tror, at fordi de ikke har hørt noget, behøver de ikke gøre noget. Men det er ikke nødvendigvis kommunens opgave at opsøge alle svømmehaller for at tjekke om de er godkendt, siger Ole Bisted.
Erling Madsen