På billedet ligner det et almindeligt udendørs svømmebad – men da Ruds Vedby Friluftsbad åbnede 17. maj, var det samtidig Danmarkspremiere på et klorfrit, offentligt friluftsbad med biologisk rensning.
Og sikkerheden for gæsterne er absolut i højsædet:
- Det er det første anlæg af sin art i Danmark, og derfor følger både Naturstyrelsen og Sundhedsstyrelsen det nøje. Fordi det hele er nyt, har vi desuden valgt at abonnere på et monitoreringssystem i Tyskland, så vi kan følge vandkvaliteten meget nøje og gribe ind øjeblikkeligt, hvis der skulle blive behov for det, fortæller projektleder Søren Borup Jensen fra Sorø Kommune.
Det er den vestsjællandske kommune som ejer badet, der drives af Ruds Vedby Svømmeklub, og kommunen håber ved dokumentation af effektiviteten i vandrensningen at få endnu yngre gæster: Det er nemlig i dag ikke tilladt for blebørn at benytte bassinet.
Ruds Vedby Garden fik følgeskab af masser af lagkager og borgmester Gert Jørgensen ved indvielsen, og han var glad for renoveringen:
- Ruds Vedby Friluftsbad er et stort aktiv for lokalsamfundet, og det er meget positivt, at det takket være de store energibesparelser i det nye rensesystem har kunnet lade sig gøre at renovere badet, så børn og familier fra nær og fjern kan nyde friluftsbadet hele sommeren. Det er spændende, at Ruds Vedby bliver pioner i forhold til biologisk rensning, og jeg ved, at man mange andre steder i landet følger projektet med stor interesse.
Fakta om bassinet
Ruds Vedby Friluftsbad har et 25 meter bassin med baner og udspring samt et plaskebassin for mindre børn.
Badet får bygget tre forskellige biologiske filtre: Et hydrobotanisk filter med vandplanter, et aquakulturfilter med undervandsfilter med mikroorganismer samt et teknisk vandrensningsfilter med et sprinklersystem, hvori vandrensningen også foregår ved hjælp af mikroorganismer.
Sprinklerne aktiveres ved hjælp af en fotosensor der registrerer vandets klarhed ud fra badebelastningen. Derudover installeres et filter for optagelse af fosfat for at minimere dannelsen af alger. Altså grundlæggende et filtersystem der renser vandet ved hjælp af naturens egne metoder.
CO2-belastningen angives at være fire gange mindre end med traditionel vandrensning, ligesom el- og vandbruget er markant lavere.
Renoveringen er en del af Sorø Kommunes ESCO-samarbejde med Schneider Electric om at reducere energiforbruget i kommunens bygninger, og Grontmij A/S har været rådgiver og det er anlagt af anlægsgartnerfirmaet Junckerhaven ApS.
Friluftsbadets hjemmeside (rvsvom.dk)
Billedtekst/
Naturstyrelsen og Sundhedsstyrelsen følger Ruds Vedby Friliftsbad, som håber at få åbnet for blebørn ved at dokumentere effektiviteten af vandrensningen. (Foto: Junckerhaven).