Af: ingeniør Ole Bisted, Teknologisk Institut, Center for Svømmebadsteknologi
Din svømmehal har i forhold til de fleste andre bygninger et relativt stort forbrug af både varmeenergi og el-energi. Energiforbruget for en svømmehal varierer meget efter størrelse, driftsform, alder og teknisk indretning. Ud fra indsamlede forbrugstal fra en række svømmehaller har vi beregnet, at de gennemsnitlige forbrugsnøgletal er:
Det er en god idé, at du selv løbende registrerer energiforbruget i din svømmehal og sammenligner det med nøgletallene og tidligere års energiforbrug. Herved vil du være i stand til at følge energiforbruget og måle effekten af de forskellige energibesparelser, som du foretager enten ved optimering i den daglige drift eller ved investering i tekniske forbedringer.
Du vil altid have mulighed for at spare på energiforbruget. I mange tilfælde kan det ske ved en bedre energistyring og i andre tilfælde kræver det investering i ny teknologi. Vurderingen går ofte på, hvad der bedst kan betale sig at foretage ud fra en samlet miljømæssig og økonomisk vurdering.
Ofte vil du som driftsansvarlig have behov for ekspertbistand, når der skal findes frem til, hvor og hvorledes du kan spare på energien. Drift af svømmehaller er meget kompliceret og det nytter jo fx ikke noget at spare på energien til pumpedrift, hvis det går ud over vandkvaliteten.
Der er mange rigtig gode eksempler på, hvordan svømmehaller har opnået rigtig pæne energibesparelser og her kan vi bl.a. fremhæve Frederiksværk Svømmehal, Universitetssvømmehallen i Odense og ikke mindst Ikast svømmecenter, der for nogle år siden blev udnævnt til "Danmarksmester" i energibesparelser.
På Teknologisk Institut har vi fx medvirket ved gennemførelse af over 150 energispareprojekter i svømmehaller. Projekterne går lige fra fx bedre regulering af vand- og lufttemperatur, frekvensregulering af pumper og ventilatorer, CTS-styring og til større opgaver med udskiftning af hele hallens ventilationssystem.
Du skal begynde med at få foretaget en grundig energiteknisk analyse af din svømmehal. En sådan analyse skal munde ud i, at der opstilles en målrettet handlingsplan for udførelse af energibesparelser. I denne proces kan du få stort udbytte af at få professionel energirådgivning, som typisk vil omfatte følgende faser.
Meget ofte får vi stillet spørgsmålet: Hvad er driftsomkostningerne ved en svømmehal eller "Hvad koster det i ekstra driftsomkostninger, hvis jeg får bygget et varmtvandsbassin"?
For at kunne hjælpe med at besvare sådanne spørgsmål på den bedste måde har vi nu udviklet et helt nyt beregningsværktøj. Ved hjælp af dette er det muligt ud fra de konkrete data og oplysninger fra en svømmehal eller et påtænkt projekt at beregne de forventede driftsomkostninger til vand, kemikalier, el- energi og varmeenergi.
En sådan detaljeret og meget grundig beregning kan du fx bruge til en sammenligning med nuværende omkostninger eller til at budgettere udgifterne efter ændring af fx vandtemperatur eller udbygning med nye bassiner.
God arbejdslyst med at spare på energien i din svømmehal!