Er du i tvivl om hvilke forholdsregler, der skal tages i forbindelse med aflæggelse af erhvervslivredderprøven, så læs med her.
I uddannelsesudvalget for erhvervslivredderprøven har DSF i samarbejde med Dansk Svømmeunion og HI forsøgt at tænke forholdsregler mod smittefare ind i erhvervslivredderprøven, for at du som leder for dine medarbejdere og for dig som er erhvervslivredder kan føle dig tryg ved aflægning af prøven. Hvor intet er angivet kan prøven tages i sin oprindelige form.
Vi baserer vores anbefalinger på baggrund af retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, fra Kulturministeriet samt anbefalinger fra Dansk Råd for Genoplivning.
Vi anerkender, at der blandt nogle prøvetagere er stor utryghed omkring bassindelen, for så vidt den tætte fysiske kontakt. Er du særligt udsat eller har andre grunde til at søge dispensation på dele af prøven, bedes du kontakte sekretariatet i Dansk Svømmeunion ved Christina Borring på 51663967.
Helt overordnet gælder følgende 5 anbefalinger:
Det er ikke nok at spritte dukkens ansigt mellem hver prøvetager.
Erhvervslivredderprøven består af en anlægsdel og en bassindel.
Anlægsdel
1 m afstand mellem dommer og prøvetager
Bassindel
1. Udspring fra bassinkant efterfulgt af 200 meter. De første 150 meter er fri svømning uden tidskrav, de sidste 50 meter skal være med overblik, dvs. brystsvømning eller polocrawl på maksimalt 1 min. 30 sek.
2 m afstand til andre svømmere i bassinet
Forsøg at have mindst muligt fysisk kontakt
Vi anbefaler, at frigørelsesgreb sker ved at medie tager fat i enten arm på prøvetager eller ”angriber” bagfra for at undgå tæt ansigt-til-ansigt
Trinvis førstehjælp til bevidstløse med normal vejrtrækning vises på en dukke, som ligger klar ved optagningsstedet. Mediet bliver afslutningsvis lagt i stabilt sideleje UDEN at tjekke vejrtrækning. Der tales dog om, hvor ofte man tjekker vejrtrækning.
Øvelse udføres som beskrevet, dog gives/vises trinvis førstehjælp til bevidstløse uden normal vejrtrækning udelukkende på en dukke.
Husk også her egen ansigtsmaske og lungepose eller egen pocketmask. Dukker sprittes af før og efter brug.
Desuden skal aspiranten have kendskab til: Kunstigt åndedræt i vand – indblæsninger gives lettest ved kant eller dybder hvor redderen kan bunde. Aspirant skal kunne håndtere spineboard, til optagning eller håndtering af udspringer med skade på nakke, i samarbejde med hjælper.
Spineboard sprittes af før og efter brug, hvis det bruges på kanten