Er du opmærksom på, at dine livreddere godt må træne i svømmebadet, selvom det er lukket?
Vi får forhåbentlig snart lov at åbne vores svømmebade, og når vi gør, er du så klar? Genåbningen handler ikke kun om vandprøver og vandkvalitet, men også om dit personale og deres færdigheder.
En livredder har brug for at holde sig i form og træne sine færdigheder, så beredskabet er i orden, når vi igen kan byde gæsterne velkomne i vores svømmebade.
Af Anita Leth Jensen, Danske Svømmebade
Selvom svømmebadet er lukket for offentligheden, er almindeligt ophold og færden på en arbejdsplads lovligt, og det betyder, at dine livreddere gerne må benytte svømmebadets faciliteter, selvom det ellers er lukket. Fortroligheden med vand skal holdes ved lige og med flere måneders nedlukning, kan du risikere, at dine livreddere ikke er i gear, når vi åbner, hvis de ikke har været i vandet i lang tid. Det får formand for Danske Svømmebade Lars Norring til at sende en kraftig opfordring til landets svømmebadsledere.
- Sørg for at holde dine medarbejders kompetencer ved lige, så beredskabet er klar, når vi igen åbner svømmebadene. Selvom der er mange måder, man kan holde sig i form på under en coronanedlukning, er træning i vand afgørende for vores livredderpersonale, så de vedligeholder deres færdigheder i vandet. Her er vi heldigvis godt hjulpet på vej af lovgivningen, som faktisk giver os hjemmel til at lade medarbejderne træne i svømmebadet, selvom det ellers er lukket for offentligheden, siger Lars Norring.
Borgere tipper politiet
I Herlufsholm Idrætscenter har centerleder Philip Green ikke sendt sine livreddere hjem i venteposition, men holder dem til ilden med regelmæssig træning og aflæggelse af prøver. Men flere gange har han oplevet, at årvågne borgere har kontaktet politiet, fordi der er aktivitet i svømmebadet.
- Senest var der en hundelufter, der var gået forbi og havde set, at der var mennesker i vandet, og kontaktede derfor politiet. Da politiet kommer, konstaterer de, at der både er konkurrencesvømmere og livreddere i vandet, som var i gang med træningen. De tre livreddere fik hver et bødeforlæg på 2.500 kr. Efterfølgende bliver jeg kontaktet af politiet, som fortæller, at Herlufsholms idrætscenter også får en bøde udregnet efter vores indtægt. Så vi kan forvente en bøde på 10.000 kr. og opefter, fortæller Philip Green.
Men ifølge loven gør Philip Green og andre svømmebadsledere ikke noget galt, når de lader medarbejderne træne i svømmebadet, for ifølge bekendtgørelsen om forbud mod større forsamlinger er arbejdspladser nemlig undtaget forbuddet. Det betyder konkret, at almindeligt ophold og færden på arbejdspladsen, som er et naturligt eller nødvendigt led i udførelsen af det pågældende arbejde, er tilladt.
Det lykkes da også Philip Green at få udredt misforståelserne med politiet, da han via Kulturministeriets retningslinjer kan dokumentere, at hans livreddere ikke har overtrådt nogle retningslinjer. Men sagen fra Herlufsholm Idrætscenter er langt fra enestående, og Danske Svømmebade har flere gange hørt lignede historier.
- Jeg har hørt om flere svømmebade, der har haft besøg af politiet grundet personalets aktivitet i svømmebadet. Politiet kan også have svært ved at navigere i de forskellige retningslinjer, som ofte ændrer sig og som bliver udstukket af forskellige ministerier. Derfor reagerer de, når de bliver kontaktet af borgere. Det er en god idé at sætte plakater op i ruderne og skrive på de sociale medier, at den professionelle idræt og livredderne godt må træne, og man derfor kan forvente at se liv og aktivitet i svømmebadet, hvis man går forbi. Det er også en god mulighed for at skabe lidt liv og debat i en tid, hvor vi ellers ikke er så meget i kontakt med gæsterne, siger Lars Norring.
De mange besøg fra politiet, har også fået Philip Green fra Herlufsholm Idrætscenter til at skilte med træningen, og siden har politiet ikke været på besøg.
- Jeg har sat plakater op i ruderne, der fortæller, at den professionelle idræt godt må bruge bassinerne og i hvilke tidsrum, så når folk går forbi, kan de se, at vi ikke bryder nogle coronaregler. Siden vi er begyndt at skilte med det, har politiet da heller ikke været forbi, siger Philip Green.