Problemet med at måtte lukke svømmebadet på grund af opkast eller fækalieuheld er velkendt – og til stor irritation for gæster og svømmebade, der får ridser i imaget og mister indtægter.
- Der er tale om uheld i langt de fleste tilfælde, siger DSF’s formand Carsten Larsen til DR P4 København, og han føjer til, at det bedste middel mod det er fortsat at opfordre forældrene til at give deres børn det rigtige svømmetøj på og sikre, at afføringen bliver i bleen, da det typisk går galt får børn i babybassiner/varmtvandsbassiner.
Baggrunden for hans udtalelse er, at P4 København 21. februar ringede til 17 svømmebade i Storkøbenhavn og de 16 kunne fortælle, at de mindst én gang i 2017 måtte lukke på grund af afføring eller opkast i vandet.
Rundringningen viste også, at Valby Vandkulturhus måtte lukke 28 gange i 2017.
Intet tyder på at det er et voldsomt problem landet over – men naturligvis til irritation, når det sker, at der må lukkes.
Problemet ikke stigende
I maj 2017 havde TV 2/Lorry, som sender i hovedstadsområdet, også emnet oppe, og hér understregede servicechef Lars Amelang fra Ejendomsdrift og Service i Københavns Kommune, at problemet ikke var stigende. Han gav dette råd til forældre med børn mellem 1 og 4 år:
- Størstedelen af uheldene sker i de større bassiner, så det er en indikator på, at forældrene ikke er opmærksomme nok. Det bedste råd jeg kan give brugerne, er at lade barnet komme på toilettet, før barnet hopper i vandet.
Handler om god vandkvalitet
Når et svømmebad må lukke efter opkast eller fækalier, så skyldes det, at hygiejnen er i top, og det skal sikres, at gæsterne altid bader i rent vand.
Det nyeste papir på svømmebadsområdet er »Vejledning om godkendelse af svømmebade« fra oktober 2017. Og her står bl.a.:
»Som minimum bør der for hvert bassin være indbygget centralt bundsugningsudstyr beregnet for manuel bundsugning af bassinet for at sikre, at personalet bl.a. har mulighed for at foretage en intensiv rensning af bunden og har mulighed for at fjerne større urenheder, f.eks. efter fækalieuheld.«
Arbejdsgruppe skal se på reglerne
Problemet er bare, at reglerne er ret strikse og det kan betyde, at et svømmebad efter et bleuheld må lukke op til 32 timer. Reglerne er fra 2003 og baseret på anbefalinger fra WHO.
Derfor har DSF også gjort Naturstyrelsen opmærksom på, at der bør være en større grad af fleksibilitet, da hurtig indgriben og effektiv håndtering ofte vil sikre, at vandet er rent relativt hurtigt, så der atter kan åbnesdk.
På DSF’s årsmøde 2017 sagde Rikke Joo Vienberg fra Miljøstyrelsen, at styrelsen har lyttet til kritikken og godt kan se, at reglerne er for firkantede:
- Vi vil sammen med Dansk Svømmebadsteknisk Forening nedsætte en arbejdsgruppe til at belyse problemet og komme med nogle løsninger, lovede Rikke Joo Vienberg.
Arbejdet er blevet forsinket, men seneste melding er, at det kommer i gang i år.
Erling Madsen
Lukket – det sker ind i mellem i de fleste svømmebade, men primært i baby- og børnebassiner, når mindre børn har haft et uheld. (Arkivfoto: Erling Madsen).