Havfruerne vil boltre sig i landets svømmebade, hvis ellers den nye udgave af monofinnen – havfruehalen – vinder udbredelse.
Men det er en nyhed, som kræver, at det enkelte svømmebad har en klar holdning til, hvordan og af hvem, disse finner må bruges.
På udstillingen SportsFair i marts i forbindelse med DSF’s årsmøde var havfruehalerne fra firmaet www.svømmelæreren.dk blandt de ti udvalgte, innovative nyheder, som dystede i Top 10.
I Køge Svømmeland er der under skærpet overvågning blevet åbnet for brugen, mens Hillerød Svømmehal ikke vil bruge dem. Og i Badeanstalten Spanien i Århus har importøren Ditte Berdiin Rosenkrantz-Theil holdt det første kursus, som samlede 42 i alle aldre, og efter sommerferien bliver det et fast tilbud i Lyseng Svømmebad i Århus.
Havfruesvømning startede i 2012 og ikke mindst via videoer på YouTube har ideen spredt sig verden over og i Danmark blev den første workshop holdt i november 2015.
Svømmeren ifører sig en dragt med en havfruehale, som minder om en monofinne, i glasfiber med en neopren-belægning. Svømmeren bevæger sig med tag a la butterfly, og benene er placeret i halen og der kan komme god fart på i vandet.
Der er sikkerhedsaspekter
Og netop de fastlåste ben og den høje fart er medvirkende til, at personalet i Hillerød Svømmehal har valgt at sige nej tak:
- Kroppen kan ikke komme fri, hvis man får krampe, og svømmerne skal være under opsyn. Halerne er også meget brede, så man kan snitte andre, hvis man kommer for tæt på, og de skyder en enorm fart, så man ikke lige kan stoppe, siger lederen af Hillerød Svømmehal Leila Rask Alsinger.
Hun mener, at det er nemmere, billigere og sikrere at benytte svømmefødder til fitnesstræning – men stadig ikke i den offentlige åbningstid.
Det kan bruges med måde
Køge Svømmeland havde en workshop i lørdags 25. juni efter en åben invitation på svømmebadets Facebook-side. Her var kravene for at deltage, at kunne bunde 120 cm og kunne lide at have hovedet under vand – og der var sat en ekstra livredder på, som opholdt sig i vandet.
Både mænd og kvinder deltog; men primært kvinder – og alderen spændte fra 8 til 60 år. De havde det sjovt og det var en rigtig god mavetræning.
Souschef Liselotte Jakobsen siger: - Man skal minde deltagerne om, at de skal medbringe svømmebriller eller masker. Og vi vil ikke anbefale, at for små børn svømmer med haler med mindre de hele tiden har en hjælper ved deres side.
Hun føjer til, at det er svært at sætte en aldersgrænse, men det kræver en konkret vurdering af den enkeltes svømmeevner. Og medarbejderne i Køge Svømmeland anbefaler, at der er noget at gribe fat i, da det er svært at få halen ned og få fodfæste.
- Fremadrettet vil vi ikke bare tillade, at man kan medbringe sin egen havfruehale, og så svømme rundt blandt de andre offentlige gæster. Jeg forventer, at købe lidt haler og oprette et hold efter sommerferien, bemærker Liselotte Jacobsen og tilføjer, at det også kan være en sjov ting ved polterabend og andre små events.
Den Blå Planet nær Københavns Lufthavn har en gang om måneden fokus på havfruer, hvor en levende udgave med hale svømmer rundt blandt fiskene i akvariet. Hér er det som undervisning og underholdning.
På grund af ferielukning har det ikke været muligt at få en kommentar fra svømmelæreren.dk
Se en video på Facebook fra workshoppen i Køge Svømmeland her.