Helsingør Kommune ville spare på bustransporten til skolesvømningen – og spareforslaget endte med en nytænkning af svømmeundervisningen i forbindelse med de nye skolemuligheder:
- Dét, der startede som et effektiviseringsforslag, er blevet skoleudvikling af allerfineste kvalitet. Det synes jeg virkelig er godt gået. Det er et godt eksempel på, at faglig nytænkning og effektivisering kan gå hånd i hånd, siger den konservative borgmester Benedikte Kiær i en pressemeddelelse.
2.000 elever på 2 ugers H20-Camp
Kort fortalt går den nye undervisningsform ud på, at de 2.000 elever i 3.-4.-5. klasse skal på en 2 ugers intensiv svømmeundervisning, hvor de bl.a. undervises i svømning 2 gange om dagen. Målet er, at 85 % af eleverne skal kunne svømme 200 meter, heraf 50 meter på ryggen.
Hidtil har eleverne i Helsingør fået én ugentlig svømmeundervisning i 39 uger.
Kommunen kobler det op på de nye muligheder i den åbne skole, hvor bl.a. idrætsforeninger og andre aktører inddrages. Således står trænere fra Helsingør Svømmeklub for svømmeundervisningen, Nordsjællands Kystlivredningstjeneste tager sig af badesikkerhed og det kommunale beredskab underviser i førstehjælp – alt sammen i tæt samarbejde med skolernes medarbejdere.
- I Helsingør vil vi gerne gå foran og vise vejen for nye måder at lave skoleudvikling på. Med H2O-Camp går vi hele vejen og laver åben skole for fuld styrke med inddragelse fra både svømmeklub, livredningstjeneste og beredskab, siger borgmester Benedikte Kiær.
Pilotprojekt lover godt
Der blev lavet et pilotprojekt i juni i Helsingør Svømmehal, hvor forskere fra Syddansk Universitet fulgte børnenes udvikling, og ifølge strategisk konsulent Merete Bonke fra Helsingør Kommune, så var 52 % svømmeduelige allerede efter den første uge.
Udover de praktiske færdigheder i svømning og førstehjælp, lægges der også vægt på, at krop og motion indgår i undervisningen. Eleverne er sammen med det pædagogiske personale hele dagen, og undervises mellem de 2 daglige svømmeseancer.
Skal inspirere i andre fag
I september er den første H20-Camp så startet – og står det til politikerne, så skal erfaringerne også bruges på andre områder:
- Det er et rigtig godt eksempel på, hvordan vi i Helsingør Kommune kan bruge den åbne skole til at løfte eleverne. Jeg håber, at vi kan være til inspiration for andre kommuner, og at vi kan bruge inspirationen fra H2O-Camp i andre fag, siger formanden for Børne- og Uddannelsesudvalget Christian Holm Donatzky.
Helsingør Svømmeklub har stået for skolesvømningen i flere år, og hér ser formanden Erik Ejdrup det også som en rekrutteringsmulighed:
- Vi er meget optimistiske omkring H20-Camp, og håber selvfølgelig at flere unge kunne få lyst til at gå videre med svømning, siger han til Frederiksborg Amts Avis.
H20 er en engelsk betegnelse for svømmeundervisning, hvor der fokuseres på svømning og vandsikkerhed, og forkortelsen står egentlig for vand: H2O.
Billedtekst
Helsingør går nye veje: Nordsjællands Kystlivredningstjeneste lærer eleverne om badesikkerhed, beredskabet tager sig af førstehjælp og Helsingør Svømmeklub af svømmetræningen – håbet er at erfaringerne også kan bruges i andre fag. (Foto: Per Leon Jørgensen/Rådet for Større Badesikkerhed).