v/ingeniør Ole Bisted og konsulent Karl Mohr Center for Svømmebadsteknologi, Teknologisk Institut
Takket været et nyt samarbejde mellem Dong Energy og Teknologisk Institut er det nu muligt at få udført energibesparende foranstaltninger uden at det koster hallerne nogle investeringskroner.
Den nye finansieringsmulighed betyder, at hvis en teknisk forundersøgelse udført af Dong Energy og Teknologisk Institut viser, at en investering i en energibesparende teknisk løsning kan tjene sig selv hjem på en acceptabel tid, typisk 56 år, så kan hallen få projekteret og installeret fx nyt ventilationsanlæg uden selv at skulle betale en krone. Omkostningerne til projektering og installering finansieres af Dong og beløbet tilbagebetales over en aftalt periode ved hjælp af den opnåede energibesparelse.
Den enkelte hal opnår derved en kæmpefordel ved at man både får et nyt moderne anlæg, som kan erstatte et gammelt nedslidt og utidssvarende anlæg og samtidig sparer på energien og hjælper miljøet med en begrænsning af CO2 udslippet. Alt dette sker under en kompetent teknisk rådgivning og uden at hallens anlægs- eller driftsøkonomi belastes. Efter den aftalte tilbagebetalingsperiode på fx 6 år, så er anlægget betalt og hallen får herefter oven i købet nu også direkte glæde af energibesparelsen i driftsregnskabet.
Du kontakter energirådgivningen hos Dong Energy eller Center for Svømmebads-teknologi på Teknologisk Institut. Energirådgivningen vil så i samarbejde med en konsulent fra Teknologisk Institut gennemgå hallen og vurdere om det er muligt at foretage en rentabel energibesparelse ved fx ventilationsanlæg, pumpesystemer, og belysning.
Herefter udarbejdes der et forslag med tilhørende økonomi og når hallen har god-kendt dette går Teknologisk Institut i gang med at projektere det nye anlæg som udbydes i licitation til udvalgte, anerkendte entreprenørfirmaer. Når alle aftaler er på plads vil entreprenøren udskifte det gamle anlæg under tilsyn af Teknologisk Institut, som også sørger for kvalitetskontrol og indregulering af det nye anlæg.
Muligheden og tilbudet er åbent for alle og gælder for både idrætshaller og svømmehaller over hele landet.
Jyllinge Svømmehal, der er bygget i 1978, indeholder et 12,5 x 25 m spring- og svømmebassin et 8 x 12 m varmtvandsbassin.
De oprindelige ventilationsanlæg for henholdsvis svømmehalsrum og omklædnings- og baderum havde været i drift siden svømmehallen blev taget i brug for ca. 27 år siden, hvilket anlæggene også bar præg af.
Svømmehalsanlægget var et traditionelt ventilationsanlæg med 2 remtrukne ventilatorer, blandespjæld for recirkulation, spjæld for ude- og afkastluft, luftfiltre, væske-koblede varmegenvindingsflader med cirkulationspumpe og shuntarrangement og varmeflade. Ventilationsanlægget til omklædnings- og baderum var et simpelt anlæg med indblæsning i omklædningsrummene og med direkte udsugning i baderummene via tagventilatorer uden nogen form for varmegenvinding.
I Jyllinge Svømmehal viste den energitekniske gennemgang og de efterfølgende beregninger, at den årlige el- og varmebesparelse forventes at blive 253.000 kr. og den simple tilbagebetalingstid på nye anlæg ville være 4,7 år.
Bestyrelsen for den selvejende institution besluttede efter oplægget fra Dong Energy og Teknologisk Institut, at indgå aftale om igangsætning af det beskrevne projekt og samtidig indgå en finansieringsaftale med Dong Energy.
Efter projektforløb og licitation blev installationsarbejderne påbegyndt den 4. juni 2007 og anlæggene blev sat i drift fredag den 29. juni 2007. Det styrede projekt- og udførelsesforløb betød således, at hallen kun skulle holdes lukket i 4 uger.
Svømmehallen blev udstyret med to nye ventilationsanlæg. Et anlæg for svømmehalsrummet og et anlæg for omklædnings- og badeafdelingerne.
Svømmehalsanlægget er installeret i eksisterende teknikkælder, hvor de eksisterende bygningsmæssige ventilationskamre er genanvendt. Anlægget er opbygget med 4 direkte drevne aksialventilatorer med energisparemotorer og tilsluttede frekvensomformere. Varmegenvindingen foretages via ”heat-pipe” (varmerørsveksler). En avanceret automatisk regulering styrer anlægget og sikrer den ønskede luftkvalitet i for-hold til den aktuelle brug og belastning. Samtidig styres anlægget, så der af hensyn til bygningskonstruktionerne altid opretholdes et begrænset undertryk i bassinrummet i forhold til de omkringliggende rum
Anlægget for bad- og omklædningsrum er placeret på det flade tag over servicebygningen. Ventilationsanlægget er et komfortanlæg med direkte drevne trykkammer-ventilatorer med energisparemotorer og varmegenvindingen sker via en pladekryds-veksler. Ventilationsanlægget er i åbningstiden behovsstyret i forhold til badefrekvensen i baderummene og uden for åbningstiden er anlægget stoppet.
De to nye ventilationsanlæg er konstrueret, så de til fulde opfylder de nyeste og skrappe energikrav i Bygningsreglementet med hensyn til specifikt elforbrug til lufttransport og temperaturvirkningsgrad for varmegenvindingen.
De nye ventilationsanlæg styres og reguleres af et komplet nyt CTS-anlæg, med den avancerede LON-teknologi og med opkobling til et såkaldt WEB-hotel. Det betyder, at hovedstationen for CTS anlægget fysisk befinder sig et andet sted end i svømmehallen, men svømmehallens personale kan via en internetforbindelse (ADSL) stå i kontinuerlig forbindelse med serveren i WEB-hotellet og få adgang til dynamiske anlægsbilleder med aktuelle visninger at temperaturer, luftfugtighed, driftstimer, energiforbrug, alarmer etc. Systemet er så udbygget at uanset hvor personalet befinder sig i verden, kan de altid via Internettet koble sig til serveren og få adgang til anlæggenes driftstilstand i Jyllinge Svømmehal.
Hallens personale og brugere er meget tilfredse med det forbedrede indeklima som de nye anlæg også har givet ved siden af energibesparelserne. De foreløbige målin-ger fra de første 3 måneders drift tyder på, at målene for de beregnede energibesparelser vil blive opnået. Et mere præcist tal på de opnåede energibesparelser må naturligvis afvente en noget længere driftsperiode. Det er aftalt at Dong Energy og Teknologisk Institut i samarbejde med hallen foretager en opgørelse og evaluering efter det første års driftsperiode med de nye anlæg.