Legionella: 2 nyt tiltag får betydning for svømmebadene



Der kommer endnu mere fokus på at forebygge legionella – og det vil helt givet også få betydning for de 682 danske svømmebade af alle slags.

Der er 2 ting undervejs, hvor der lægges op til stramninger:

  • Primo oktober leverer en tværministeriel arbejdsgruppe en rapport til Transport-, Bygnings- og Boligudvalget med bud på, hvad der skal gøres i Danmark.
  • EU arbejder på et nyt drikkevandsdirektiv, som formentlig vil indehold krav til regelmæssig test for legionella i offentlig anlæg som svømmebade. 

Kraftig og uforklarlig stigning i Europa

Dansk Folkeparti tog sagen op efter det viser sig, at der i 2017 var 278 danskere, som fik konstateret legionellabakterien – en rekord og en stigning på 58 % i forhold til de 2 foregående år. Vi er gået fra 20 tilfælde per million indbyggere til 50 tilfælde. 

Magasinet Svømmebadet har tidligere fortalt om, at en ny dansk database, MiBa, siden 2012 har sikret en mere finmasket indsamling, ligesom lægerne er gode til at diagnosticere. En lang række andre europæiske lande har også optrappet deres registrering:

- Jo mere man gør, jo flere legionellatilfælde finder man, konstaterer fagchef Søren Anker Uldum fra Statens Serum Institut til www.svommebad.dk

Men han understreger, at stigningen i 2017 ses i hele Europa – men at tallene for 2018 ser ud til at falde markant.

- 2017 er en trend, vi ikke har nogen forklaring på. 2017 var et meget fugtigt år, og legionella og klima hænger sammen og der sker mange klimaforandringer for tiden, så det er noget vi kommer til at se på, siger Søren Anker Uldum. 

Modsatrettede krav

Søren Anker Uldum fortæller, at den procentvise stigning i 2017 er den samme i de 3 kategorier: Danskere, som smittes i udlandet, herhjemme eller på hospitaler. Heller ikke hér er der altså en entydig forklaring. 

Der er ifølge Søren Anker Uldum stadig ikke noget som tyder på, at problemet er stort i svømmebade. 

Noget af dét, arbejdsgruppen kigger på, at de geografiske forskelle: I København og Bornholm er antallet gået tilbage, mens de er steget på Fyn og Østjylland uden at der er nogen åbenlys forklaring. 

Søren Anker Uldum nævner, at problemerne ser ud til at være størst ved for lav temperatur i varmt vand, i tanke, der blander varmt og koldt vand, og i termostatventiler – og han siger, at den store fokus på at bruge mindre vand og mindre energi til opvarmning af vand er i modstrid med dét, der skal til for at modvirke legionellai anlæggene.

Minister bebuder nye tiltag

Folketinget har efter ønske fra Dansk Folkeparti vedtaget at se på, hvordan risikoen for at blive smittet med legionella fra varmtvandssystemer i Danmark kan nedbringes.

Forslaget har bred opbakning i Folketinget og transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, har nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter for de mange interessenter: Statens Serum Institut, Sundhedsstyrelsen, Styrelsen for Patientsikkerhed, Energistyrelsen, Miljøstyrelsen og Trafik-, Bolig- og Byggestyrelsen.

Denne gruppe vil have en indstilling klar primo oktober. Ifølge ministeren vil der blive sat initiativer i gang, idet han under debatten i Folketinget sagde, at arbejdsgruppen skal kortlægge grunde til en stigning i legionellatilfælde: - Og på baggrund heraf sætte de initiativer i gang, som med sikkerhed vil mindske legionellasmitten.

Ole Birk Olesen har ifølge magasinet Dansk Miljøteknologi lovet at se på, om der kan stilles krav om løbende vandprøver – og der tales også om at vandprøver skal tages som egenkontrol og at der så skal føres tilsyn med denne egenkontrol.

Dansk Miljøteknologi fortæller, at i Tykland er der krav om at bygningsejerne mindst én gang om året skal tage legionellaprøver, og i England skal der tages vandprøver i svømmehaller, på plejehjem og på hospitaler.

Minder kommunerne om deres ansvar

Liselott Blixt, Dansk Folkeparti, henviste i Folketinget til dommen, hvor Helsingør Kommune som driftsherre af Helsingør Svømmehal fik dom for at have ansvaret for at forhindre legionella – og hun opfordrede ministeriet til at minde kommunerne om deres ansvar:

- Det kan bestemt godt være, at vi skal sende et hyrdebrev ud til kommunerne, hvor vi gør opmærksom på, at det faktisk er dem som ejere af f.eks. svømmehaller, der han ansvaret for, at der ikke trives legionellebakterier i deres varmtvandssystemer, svarede Ole Birk Olesen.

Erling Madsen

 

Billedtekst/

Minister Ole Birk Olesen: Vil se på tiltag mod legionella. Bl.a. ser han på krav om vandprøver. (Foto: Niels Hougaard/pressefoto).

Skrevet af Administrator