- Ventilationen er ofte en biting i en svømmehal, hvor der er fokus på vandkvaliteten. Det skal der jo også være – men ventilation og luftfugtighed er to andre vigtige elementer, siger produktchef Torben M. Andersen fra Menerga Danmark.
»Hvor varmt skal vandet være i svømmehallen?« lød overskriften på en pressemeddelelse, som DSF har sendt ud og som vi også har bragt hér på siden.
Pressemeddelelsen forklarer de mange parametre, som spiller ind for at gæsterne har det rart i et svømmebad med udgangspunkt i en sag, hvor nogle forældre klagede over, at vandtemperaturen på 27 grader var for lav for deres børn, som frøs, når de skulle lære at svømme.
»I en typisk svømmehal vil lufttemperaturen være 1,5 grad højere end vandtemperaturen for ikke at trække for megen fugt ud af vandet og for at gøre det rart for gæsterne at være der. Men kommer luften op på 30 grader, bliver det for fugtigt at opholde sig i svømmehallen.«, står der i pressemeddelelsen.
Og der kan være god grund til at uddybe dét med ventilationen og luftfugtigheden, fordi det ifølge Torben M. Andersen er et område, der i mange svømmebade godt kan fortjene noget mere fokus.
Han fortæller at noget af årsagen er, at de danske vejledninger er lidt diffuse i forhold til eksempelvis de tyske. Der hænger i manges opfattelse stadig noget ved fra tidligere, hvor temperatur og luftfugtigheden handlede om at beskytte bygningen og glemme den personlige oplevelse:
- Men luftfugtigheden handler i dag også om at gæsterne skal have komfort. Og når der i nogle vejledninger står, at en lufttemperatur på 30 grader skal have en relativ luftfugtighed på 50-70 %, så er der lidt fluffy, mener han.
Han siger, at ved eksempelvis 30 grader er en relativ luftfugtighed 54 % det ideelle i forhold til menneskekroppen:
- Stiger luftfugtigheden i forhold til de 30 grader, øges trykket på kroppen, og vi kan ikke svede naturligt længere: Kroppen kommer på overarbejde, kropstemperaturen stiger og vi føler ubehag.
Torben M. Andersen fremhæver vigtigheden af at benytte IX-diagram til at få sat de rigtige punkter for indeklimaet i svømmebadet, så der hele tiden er styr på indeklimaet:
- Sætter man eksempelvis luftfugtigheden ned til 50 %, så bliver luften for tør og derved fordamper der mere luft fra bassinet og det øger energiforbruget. Så bliver det bassinet og ikke luften, der varmer rummet op. Derfor er sætpunkterne meget vigtige! understreger han.
Læs pressemeddelelsen om vandtemperaturen hér.
Erling Madsen
Billedtekst – Torben_M_Andersen/
- Sætter man eksempelvis luftfugtigheden ned til 50 %, så bliver luften for tør og derved fordamper der mere luft fra bassinet og det øger energiforbruget. Så bliver det bassinet og ikke luften, der varmer rummet op. Derfor er sætpunkterne meget vigtige! understreger Torben M. Andersen. (Arkivfoto: Erling Madsen)..