Af: Ole Bisted og Frank G. Bennetsen, Teknologisk Institut / Center for Svømmebadsteknologi
Teknologisk Institut, Center for Svømmebadsteknologi, har i samarbejde med HOH Water Technology A/S, designet et nyt vandbehandlingsanlæg beregnet for oprensning og genbrug af returskyllevand fra sandfiltre i svømmebadsanlæg. Anlægget i dets endelige udformning blev i efteråret 2009 sat i drift i Lyngby Svømmehal.
Artiklen omhandler dels forudsætningerne for installationen, anlægsopbygningen og erfaringerne fra det seneste års drift.
I forbindelse med renovering af vandbehandlingsanlægget for 50 meter- og spring-bassinet i Lyngby Svømmehal, blev det 35 år gamle pulverfilter udskiftet med et nyt betonstøbt tryksandfilteranlæg.
Det nye sandfilteranlæg er dimensioneret efter gældende Dansk Standard (DS477), og har et samlet filterareal på 28 m² fordelt på fire filterkamre á 7 m². Filteranlægget er dimensioneret for en returskyllehastighed på 40 m/h, og erfaringerne fra det første års drift har vist, at behovet for returskylning er én gang ugentlighed med en skylle-tid på ca. 3 minutter pr. filterkammer. Det svarer til et vandforbrug til returskylning på i alt 56 m³/uge.
Forud for renovering af svømmehallen blev Lyngby-Taarbæk Kommune orienteret om at der ville være et øget forbrug af skyllevand i forhold til det oprindelige pul-verfilteranlæg, og kommunen var derfor indstillet på, at indarbejde mulighed for opsamling og genbrug af skyllevandet i renoveringsprojektet. Samtidig med støbning af de nye betonsandfiltertanke blev der således etableret en skyllevandstank samt en opsamlings-/forsinkelsestank for det brugte returskyllevand, med henblik på efter-følgende at kunne rense og genbruge vandet som skyllevand.
Markedet for vandbehandlings- og genbrugsanlæg til svømmebade oversvømmes i disse år med ”nye” vandbehandlingsmetoder, der oftest er teknologier udviklet til andre vandbehandlingsformål og som endnu ikke i svømmebadssammenhæng, har leveret overbevisende vandkvalitetsresultater.
Grundlaget for design af det nye genbrugsanlæg til returskyllevand var derfor, at anlægget - ud over at være baseret på kendt og afprøvet teknologi - skulle:
Genbrugsanlægget blev udviklet og dimensioneret i samarbejde mellem Teknologisk Institut, Center for Svømmebadsteknologi og HOH Water Technology A/S, og er bygget op omkring traditionel sandfiltrering og desinfektion og består af følgende rensningsfaser:
Dosering af flokningsmiddel og efterfølgende filtrering over et sandfilter er valgt, da det erfaringsmæssigt er den bedst egnede og billigste vandbehandlingsmetode til filtrering af vand med et højt indhold af organisk forurening.
Brug af ozon til desinfektion af bassinvandet har været kendt og anvendt i mange år, og de danske myndighedskrav til brug Ozon i forbindelse med behandling af svømmebadsvand er beskrevet i den gældende ”Vejledning fra Miljøstyrelsen, kon-trol med svømmebade” (nr. 3 fra 1988). Ozons evne til at desinficere og nedbryde organisk materiale (iltningspotentialet) er ca. 50% højere end for klor. Ozon har ydermere den fordel, at der ikke dannes sundhedsskadelige biprodukter i vandet under nedbrydningen af organisk materiale, som det er tilfældet for klor.
Endelig er der i sidste vandbehandlingstrin indbygget et UV-anlæg som en ekstra barriere mod bakterier og kim, inden vandet ledes tilbage til skyllevandstanken, hvor det nu er klar til brug.
Genbrugsanlægget har en vandbehandlingskapacitet på 5 m³/h, svarende til at det samlede skyllevandsvolumen er oprenset og ledt tilbage i skyllevandstanken efter ca. 12 timer. For at undgå at det oprensede vand bliver ”dovent” i perioden mellem to returskylninger, opretholdes cirkulation over skyllevandstanken hvor vandet kontinuerligt filtreres og desinficeres.
Udgiften til vand og vandafledningsafgift i Lyngby-Taarbæk Kommune er med godt 63 kr. pr. m³ vand blandt de højeste i landet, og med et ugentligt forbrug af skyllevand på 56 m³ ville den samlede årlige udgift til returskylning af sandfiltrene for 50 m bassinet i Lyngby Svømmehal være i alt ca. 176.000 kr. pr. år uden mulig-heden for at genbruge skyllevandet.
Det vand der anvendes til returskylning af sandfilteret, som er installeret i forbindelse med genbrugsanlægget, er så mættet med urenheder at det ikke kan oprenses og genbruges, hvorfor det ledes direkte til kloak. Dette skyllevandsforbrug udgør ca. 10 m³/uge, svarende til en årlig driftsudgift ca. 35.000 kr. pr. år med en pris på 63 kr. pr. m³ vand. Tilsvarende er el-energiforbrug til drift af genbrugsanlægget (cirkulations-pumpe, ozon- og uv-anlæg), målt til i alt ca. 37 kWh pr. døgn, hvilket svarer til en årlig udgift på ca. 20.000 kr. (1,5 kr. pr. kWh).
Den samlede årlige besparelse ved genbrug af skyllevandet i Lyngby svømmehal udgør således:
Udgift til skyllevand, uden genbrugsanlæg:
- 56 m³/uge x 50 uger/år x 63 kr/m³ 176.000 kr./år
Vandforbrug til genbrugsanlæg:
- 10 m³/uge x 50 uger/år x 63 kr/m³ ÷ 31.500 kr./år
El-energiforbrug til drift af genbrugsanlæg ÷ 20.000 kr./år
Besparelsen svarer til en simpel tilbagebetalingstid for genbrugsanlægget i Lyngby Svømmehal på godt 4 år med de aktuelle vand- og el-priser. Tilbagebetalingstiden for installation af et tilsvarende anlæg i andre svømmehaller vil variere, og være afhængig af det aktuelle skyllevandsforbrug, den lokale kubikmeterpris for vand, og anlægsudgiften til etablering af den nødvendige tankkapacitet.
I forbindelse med indregulering og test af genbrugsanlægget blev der foretaget en nøje kontrol af vandkvaliteten. Vandanalyserne viste at det oprensede skyllevand har et meget lavt indhold af kim (under 100 kim/100 ml) og at vandet er meget klart med en turbiditet på under 0,10 NTU.
Bassinvandet i svømmehallens 50 m bassin og separate springbassin er efter renoveringen blevet mærkbart og synligt bedre til gavn for hallens mange brugere og personalets arbejdsmiljø.
De officielle målinger af bassinvandets kvalitet viser at vandkvaliteten lige siden åbningen har været meget tilfredsstillende. Miljølaboratoriets målinger viser, at indholdet af bundet klor er helt nede på 0,10 mg/l og trihalomethanindholdet (THM) er nede på 11 µg/l selv i perioder med stor badebelastning.