Der har været sukket efter en uddannelse til livredderne – nu er den her efter syv års tilløb
Mirakler siges at tage tid. Derfor må den ny uddannelse til svømmebadsassistent siges at være et mirakel: Syv år har det nemlig taget fra de første tanker blev tænkt til en færdig uddannelse blev præsenteret 8. oktober på Erhvervsskolen Nordsjælland i Hillerød.
Der har været sukket efter en uddannelse – ikke mindst fordi svømmebadene i de senere år i den grad har udviklet sig:
- Et moderne svømmebad er et sundhedsfremmende aktivitetssted. Livredderen skal også stå for eksempelvis wellnessaftener, varmtvandsbassiner, vandgymnastik, børnefødselsdage, salg og service. Derfor er der brug for en målrettet uddannelse, siger formanden for Dansk Svømmebadsteknisk Forening Carsten Larsen.
Foreningen er derfor gået sammen med HI (halinspektørernes forening), Erhvervsskolen Nordsjælland, uddannelsescentret CPH WEST, fagforbundet FOA og Region Hovedstaden om uddannelsen, som varer to år.
Der er plads til maksimalt 25 på det første hold, der er et forsøg – men går det godt, så er det tanken at udbyde uddannelsen én gang om året. Foreløbig i Hillerød/Ishøj:
- Men der burde være potentiale for at udbyde den mere end et sted i landet, hvis vi rammer plet, siger uddannelseschef Michael Jensen fra CPH WEST.
Det har været vigtigt at kreere en uddannelse, som sikrer, at den er i tråd med de behov, der er i svømmebadene, hvorfor ¾ af de to år tilbringes i praktik i svømmebadene.
- Vi har taget udgangspunkt i hvad der sker ude i svømmehallerne. Det er ikke »bare teorisnak«, men eleverne lærer noget, der er fagligt relevant og som kan bruges i svømmehallen, understreger uddannelseskonsulent Morten Waldorf fra Erhvervsskolen Nordsjælland.
Uddannelsen er suppleret med ting, der i forvejen indgår i andre uddannelser og hvor der derfor er stor erfaring med emnerne: erhvervslivredder, rengøring og hygiejne, håndtering af farlige kemikalier, kommunikation, service, svømmeinstruktion, konflikthåndtering, salgsteknik og eventplanlægning og afvikling. Det er muligt at tage en overbygning i form af korte kurser, der kvalificerer til fitnessinstruktør, svømmetræner og eventkoordinator.
Uddannelsen blev lanceret 8. oktober på et infomøde i Hillerød. Inden 1. november skulle svømmebadene finde kandidater, og den korte frist betyder at det i praksis formentlig primært at allerede ansatte, der tilmeldes.
November bruger Erhvervsskolen Nordsjælland til at vurdere og godkende praktikpladserne ligesom kandidaterne meritvurderes. Og senest 1. december skal uddannelsesaftalerne være underskrevet med den enkelte.
13. december starter praktikperioden i svømmebadet for 3. januar at blive afløst af det første skoleophold. Skoleundervisningen foregår på Erhvervsskolen Nordsjælland i Hillerød og CPH WEST i Ishøj.
Du kan læse mere om uddannelsen på www.eanord.dk og på www.svommebad.dk
Vejleder Henriette Vilmun, Erhvervsskolen Nordsjælland, koordinerer uddannelsen, og i midten af november kunne hun melde, at tidsplanen følges:
- Vi har fået tilbagemeldinger fra interesserede svømmebade og er i gang med at godkende praktiksteder, siger hun.
Det endelige antal elever kendes ikke i skrivende stund, men Henriette Vilmun siger, at henvendelserne udelukkende har været positive:
- Informationsniveauet har i hvert fald været godt og fyldestgørende, siger hun med henvisning til, at de, de har kontaktet hende, har været godt orienteret om de store linjer i uddannelsen.
Hun glæder sig også over, at tilskuddet fra Staten er steget i midten af november:
- Vi meldte ud, at uddannelsen vil kunne udløse et tilskud på 50.000 kroner pr. elev, men nu har Regeringen sat beløbet op til 57.000 kroner, siger hun.