Er der en materialefejl? Er det totalrådgiverens skyld? Er det entreprenørens skyld? Hvilket omfang af vedligeholdelse kan et nyt svømmebad forvente?
De spørgsmål er det ikke lykkedes de involverede parter at blive enige om – heller ikke efter en skønsmand har været inde over.
Derfor har Lolland Kommune netop indbragt sagen for voldgiftsretten: Den mener, at de elastiske fuger skal skiftes til hårde furer for rådgiverens eller entreprenørens regning.
Skimmelsvamp efter et år
Omdrejningspunktet er nemlig fugerne: Svømmehallen til 74,5 millioner kroner blev indviet i marts 2014 og ved ét års gennemgangen påpegede kommunen, at der var skimmelsvamp i fugerne i baderummet, mellem fliserne på bassinkanten og nede i bassinet under vand.
Ifølge Lolland-Falsters Folketidende mener skønsmanden, at de sorte pletter i fugerne er en »manglende effekt af et eventuelt tilsat middel mod svampevækst i de fugemasser, der er anvendt, og at der er anvendt en forkert fuge.« Samt at problemet vil vokse.
Skønsmanden siger også, ifølge avisen, at specifikationerne af fugemassen burde have været mere præcis.
Teamleder Kristian Hovmark fra Lolland Kommune siger til www.svommebad.dk, at kommunen har fulgt anvisningerne i DSF’s vejledning fra 2000, hvor det frarådes at bruge elastisk fugemasse:
- Det er der brugt alligevel. Og dét kan vi på ingen måde anbefale, for det virker ikke. Der er derfor al mulig grund til at rådgivere og bygherrer har fokus på vejledningen, siger han.
Kommunen havde ikke ventet at skulle skifte fuger ud allerede nu: Nogle angreb af skimmelsvamp kom efter mindre end ét år, og skønsmandens rapport siger, at kommunen må forvente, at der hver tredje år skal bruges 215.000 kroner plus moms på udskiftning af fuger.
Lolland Kommunes direktør Bjarne Hansen siger til avisen: - Vi har bestilt et byggeri med en levetid på minimum 30 til 40 år uden større, uforudset vedligeholdelse og reparation.
Knald på farverne
Svømmebadet er meget indbydende: Røde og orange farver går igen som kontrast til det blå vand, og der er bl.a. rutsjebane og klatrevæg, samt otte baner i 25 meter bassinet. Desuden er der et mindre undervisnings- og legebassin samt et børne- og soppebassin med 34 grader varmt vand, strandbred og vandpaddehat.
Der er tre atriumgårde med grønt græs og træer og masser af dagslys kommer ind i svømmebadet.
Forhistorien er, at Nakskov havde en svømmehal fra 1955 med fire baner samt et friliftsbad. Det ville koste 30-50 millioner kroner at renovere den gamle svømmehal, hvorfor de to bade blev lukket og i stedet besluttede byrådet i 2010 at bygge et nyt, kommunalt svømmebad i tilknytning til et varmtvandsbassin og idrætscenter, som er selvejende.
Erling Madsen
Billedtekst – Nakskov/
Nakskov Svømmehal en måned før åbningen i marts 2016 – under et år efter kom de første sorte platter i fugerne. (Foto: Erling Madsen)