Ny undersøgelse kigger nærmere på medicinsk udstyr og uddannelse i danske svømmebade



Præhospitalt Center ved Region Sjællænd har foretaget en stor spørgeskemaundersøgelse, der påviser markante forskelle i svømmehallers uddannelsesniveau og adgang til medicinsk udstyr.


Af Casper Holm, Danske Svømmebade

Sikkerhed er en væsentlig arbejdsopgave for ansatte i danske svømmebade.

Personalet trænes og uddannes til at mestre en lang række forskellige opgaver som f.eks. livredning, førstehjælp og kemihåndtering.
Men hvordan ser uddannelsesniveauet og adgangen til medicinsk udstyr egentlig ud i danske svømmebade?

Det spørgsmål har Præhospitalt Center ved Region Sjælland sat sig for at undersøge i form af en omfattende national spørgeskemaundersøgelse, hvor 113 indendørs svømmehaller har deltaget.
Undersøgelsen er interessant, fordi der ifølge Kasper Bitzer ikke findes nationale juridiske retningslinjer for medicinsk uddannelse af ansatte i svømmehaller.

Kasper Bitzer er ansat hos Præhospitalt Center ved Region Sjælland og har sammen med læge Niklas Breindahl været ansvarlig for undersøgelsen, der blev foretaget fra september 2023 til februar 2024.
Undersøgelsen viser, at der er stort fokus på sikkerhed og livredning i danske svømmehaller, men at det varierer meget, hvilket udstyr livredderne har til rådighed, og hvilke færdigheder man uddannes i.

- Vi arbejdede ud fra en tese om, at der nok ville være ret store forskelle blandt svømmehallerne. Data fra spørgeskemaundersøgelsen viser, at adgangen til medicinsk udstyr varierer meget fra svømmehal til svømmehal, og det samme er tilfældet med den medicinske uddannelse, fortæller Kasper Bitzer.

Stor spredning
Svømmehallerne har i undersøgelsen svaret på en række konkrete spørgsmål om adgangen til medicinsk udstyr på deres arbejdsplads. Svarene viser, at flere end 99% af de adspurgte svømmehaller har adgang til en hjertestarter. 77% har et spineboard og 80% har kompressionsforbindinger til at behandle ydre blødninger. 58 % af de adspurgte har medicinsk ilt til rådighed. 86 % har adgang til en lommemaske og 2% er i besiddelse af en tungeholder.

Det varierer med andre ord ret meget, hvor avanceret udstyr svømmehallerne har til rådighed, fortæller Kasper Bitzer.

Kigger man nærmere på uddannelsesniveauet, tegner der sig et lignende billede. 96 ud af 113 svømmebade indikerer i undersøgelsen, at de får uddannelse i førstehjælp og genoplivning som supplement til deres livredderprøve.

Til gengæld er der bred enighed om nødvendigheden af at uddanne livreddere i genoplivning (98%).

Nationale anbefalinger
Besvarelserne fra de 113 indendørs svømmehaller har ifølge Kasper Bitzer skabt et overblik over det tilgængelige medicinske udstyr og det aktuelle uddannelsesniveau blandt livreddere i Danmark.

Præhospitalt Center ved Region Sjælland er nu i gang med et forskningsprojekt, der inddrager danske eksperter (livreddere, dommer, interesseorganisationer og sundhedsprofessionelle) i udviklingen af et nationalt curriculum, der vil standardisere medicinsk udstyr og færdigheder blandt livreddere i danske svømmebade.

- Vi er i fuld gang med at behandle svarene fra alle deltagerne for at kunne udvikle en række anbefalinger for brugen af medicinsk udstyr og uddannelse i medicinske færdigheder. Det glæder vi os til at præsentere i løbet af 2025, siger Kasper Bitzer.


Casper Holm Skrevet af Casper Holm