I samråd med Thorn Lighting A/S, blev der udarbejdet lysberegninger og energiberegninger, for at vurdere om det kunne betale sig at udskifte belysningsanlægget. Det fremgik ret hurtigt af beregningerne, at der var meget store besparelser at hente, samtidig med at det er meget mere fleksibelt i forbindelse med forskellige arrangementer.
Det eksisterende anlæg bestod af 400W’s projektører, som var placeret i ca. 10 meters højde over bassinerne, monteret på skinner med wire, således at de skulle kunne trækkes ud over gulvet i forbindelse med lyskildeskift. Et anlæg med Metalhalogen lyskilder på 400W er ikke det mest fleksible anlæg i en svømmehal, da det er on/off funktion, samt at det tager lyskilderne 5-7 min inden de er på fuld styrke. Dertil kommer ubehaget ved at svømme på ryggen og kikke direkte op i 400W’s projektører.
Halinspektør Jan Knudsen havde flere krav til lysstyringsanlægget, som skulle være fleksibelt, fordi svømmehallen bruges til offentlig badning, store svømmestævner med tv-optagelser, wellness- og stille aftner.
Svømmehallen er således indrettet, at hele sydsiden er med glas i ca. 10 meters højde med et stort dagslysindfald. Derfor var der også krav om, at det kunstige lys automatisk kan dagslysreguleres. Herudover var det et klart ønske, at det nye lys blev placeret langs bassinets kanter, så lyskildeskift kan foretages fra gulvet.
Samtidig med at der blev lagt vægt på energibesparelser i forbindelse med det ny belysningsanlæg, havde Jan Knudsen ønsker om forskellige ”lys-scener”, såsom rengøringslys, lys til tv-optagelser og dæmpet belysning til wellness- og stille aftner. Man ønskede en lysstyrke på min. 500 lux, som middelværdi, så der ikke skulle bruges supplerende lys til tv-optagelser.
Samtidig med kravene til lysstyringsanlægget var der også store krav til armaturerne, da svømmehaller er meget aggressive miljøer. Derfor valgte man Thorn’s TITUS INDUSTRI 4x49W med T5-lyskilder, som kan anvendes i svømmehaller, hvor der er store krav til korrosionsbestandighed. Armaturerne er bestykket med højfrekvente digitale spoler med switch-dæmp. De højfrekvente spoler er især vigtige, når tv-selskaberne anvender digitale kameraer, specielt når de laver Super-G optagelser. Med det eksisterende anlæg ville billedet ”styrte sammen”, da disse kører med 50Hz..
Thorn Lighting A/S har netop lanceret et nyt lysstyringssystem DSI, digital lysstyring med DSI-moduler. Med dette system styres armaturerne på tændledningen, og forsynes med en fast spænding, hvor man for få midler kan lave dagslysstyring, faste scener og trinløs regulering, uden at der skal etableres ekstra styreledninger. Armaturet kræver en konstant spænding, og styres på tændledningen.
Lyset i Herning Svømmehal, styres udelukkende i daglig drift med en dagslysstyring, således at der minimum er 200 lux overalt på bassinerne, uafhængig af dagslysindfaldet. Tidligere var lyset stort set tændt fra tidlig morgen til sen aften. I dag styres lyset automatisk, og da svømmehallen har et meget stort dagslysindfald, ja, så vil lyset ikke være tændt ret meget i sommerperioden, hvilket helt klart kan ses på Jan Knudsens omkostninger. For at følge forbruget er der opsat en forbrugsmåler, og i august og september blev forbruget målt til 980 KW/h svarende til 16 KW/h om dagen.
I samråd med Hammerum El i Herning, er der lavet et tændingspanel, hvor der med DSI-moduler er lavet fire scener: 10 lux til wellness- og stilleaftner, 100 lux til rengøring, 200 lux til automatisk dagsstyring, samt 500 lux til tv-optagelser. Samtidig med de fire faste scener, kan lyset reguleres trinløst mellem 10 – 500 lux.
Når det handler om energibesparende foranstaltninger med kunstig belysning, er der flere faktorer, som spiller ind. Ved at anvende højfrekvente spoler i belysningsanlægget, opnår man en besparelse på omkring 25-30 % i forhold til traditionelle spoler. En anden væsentlig faktor er levetiden på lyskilder, der normalt er 8.000 timer, som med højfrekvente spoler hæves til 20.000 timer.
Om dagslysstyring fortæller Preben Sørensen fra Thorn Lighting A/S: ”Når man projekterer lys, uanset om der er tale om svømmehaller eller kontorbyggeri, sørger man for at tage hensyn til at lyskilderne med tiden vil falde i styrke, og at armaturerne bliver tilsmudset, det kaldes driftsværdi. Derfor vil lysniveauet altid være højere på nye anlæg, end man har beregnet sig til, det kaldes nyværdi. Dansk Standart (DS700), som i dag er en del af bygningsreglementet, kræver at beregningen laves på baggrund af driftsværdier. Herning Svømmehal vil derfor spare yderligere 30-40 %, når man lader DSI systemet styres af dagslysindfaldet i forhold til et traditionelt anlæg. Der vil faktisk være en besparelse uden dagslystilskud, i en lang periode, da styringen sørger for altid kun at have det nødvendige lysniveau.”
Med det nye belysningsanlæg som netop er blevet installeret i Herning Svømmehal, har man fået væsentlig større komfort, og mange nye muligheder med faste lysscener, så personalet nemt kan betjene lysanlægget. Herudover opnås en stor besparelse på driftsomkostningerne til kunstig belysning.
Thorn Lighting A/S, tlf. 76 96 36 00