Af Maj-Britt Marchall, Danske Svømmebade
Allerede i 2010 var Lystrup Svømning en af de største svømmeklubber i Danmark på trods af, at de “kun” rådede over et enkelt 25-meter bassin.
Her blev der både tilbudt svømmeundervisning, motionssvømning, samt baby- og børnesvømning når der i weekenden blev skruet op for temperaturen i bassinet. Og selvom klubben havde mange medlemmer, gav forholdene ikke mulighed for klubbens udvikling.
- Jeg synes, at de mange medlemmer vidner om, at vi havde fået skabt nogle rigtig gode tiltag, med de faciliteter vi havde til rådighed. Men vi manglede noget så simpelt som et dedikeret varmtvandsbassin, så der var bare et grundlæggende behov for nogle andre faciliteter, fortæller Camilla Jørgensen, der er administrerende direktør i Lystrup Svømning og en af de bærende drivkræfter bag det nye svømme- og aktivitetshus Momentet i Lystrup.
I 2012 begyndte klubben derfor arbejdet med at skaffe midler til at få udvidet faciliteterne og tage et grundig kig på, hvad det egentlig var, de gerne ville tilbyde i det nye hus.
Hvor kunst og idræt mødes
Selvom det var 10 år undervejs, var det ifølge Camilla Jørgensen allerede klart fra starten af, at det nye svømme-og aktivitetscenter skulle være mere end blot et idrætscenter.
- Vi tænkte rigtig meget over, hvad det var, vi ville bringe folk ind til. Det var vigtigt, at det hus vi skulle ende med, ikke bare var et sted, man kom for at svømme eller træne og så tage direkte hjem igen bagefter. Det skal man selvfølgelig gøre, hvis man vil, men vi ville gerne skabe nogle rammer, der gav plads og lyst til, at man kom, før træningen starter og blev efter, forklarer hun.
Et af tiltagene blev at invitere kunsten ind i huset. For selvom idræt og kultur oftest ligger under samme tag i forvaltninger og ministerier, er det sjældent, at de mødes og bliver bragt i spil sammen.
- For os gav det rigtig god mening, at kunst skulle være en del af huset. Ikke bare med nogle enkelte malerier på væggene, men som en del af designet. Vi ønskede at gøre Momentet til et sted man kunne komme og bare være, selv hvis man ikke skulle svømme. På samme måde som du tager på museum for at opleve kunsten, ville vi gøre kunsten til en del af oplevelsen hos os. Jeg synes, vi får skabt et rum, hvor idrætten og kunsten supplerer hinanden på en virkelig god måde, siger Camilla Jørgensen.
De fem baderåd
En anden inspirationskilde har været i de fem baderåd. Vandet er nemlig den røde tråd gennem hele huset – også i de områder, der ikke direkte har med vand eller bassinerne at gøre.
Derfor er området omkring bassinerne opdelt i forskellige zoner, der hver tager udgangspunkt i et baderåd.
- Gennem hele processen har vi haft fokus på, at huset er et alsidigt hus. Det er bygget til både planlagte og spontane aktiviteter, der kan skabe fællesskaber. Derfor er der også tænkt over, hvordan områderne udenfor bassinerne kan indbyde til brug – hvad end det er sportslige eller sociale tiltag, forklarer Camilla Jørgensen.
Zone 1 - Lær at svømme
I den første zone er der fokus på boldspil og træning. Her er det bygget en boldspilsbane op, der er flankeret af modulopbyggede tilskuerpladser, der også kan bruges til både træning og leg. Selve boldbanen har et underlag af blå gummibelægning, så det minder om bassinerne. Der er mulighed for at spille både klassiske og alternative boldspil.
Zone 2 – Gå aldrig alene i vandet
Den anden zone fungerer som et centralt mødested udenfor – her er der nemlig en grillhytte med tilhørende udekøkken, som giver mulighed for at lave fællesspisningsarrangementer, holde børnefødselsdage eller bare nyde medbragt med.
Valget er faldet på et udendørskøkken og grillhytte, fordi det giver mulighed for at samles og være sammen før og efter træning, men det kræver ikke så meget af Lystrup Svømning som et indendørs køkken ville.
Zone 3 – Læs vinden og vejret
Tredje zone er en mindre zone, hvor der er sansegynge og nedgravet trampolin samt en vindpose og en tavle med læring om vind og vejr. Her kan man afprøve sine sanser og lære mere om, hvordan vanddybde, strømforhold og vindes retning spiller ind, når man svømmer. Trampolinen er designet som et kompas, og hele zonen skal være med til at sætte fokus på sikkerhed og viden om svømmeholdene.
Zone 4 – Lær stranden at kende
Zone 4 er inddelt i to – den ene del er et motorik- og sanseområde, der er bygget som et alsidigt aktivitetsmiljø med et gult underlag, der minder om stranden. Gennem områdets elementer kan der trænes styrke og balance, både spontant og som en del af planlagte hold, hvor der arbejdes med motorik.
Anden del af fjerde zone ligger underfor i direkte forlængelse af svømmehallen og saunaerne. Dette område har to udendørs brusere og indeholder elementer lavet i træ og strandsten for at skabe et roligt og sanseligt miljø. Området kan bruges i forbindelse med saunagus eller som afslappende miljø.
Zone 5 – Slip aldrig børnene af syne
Den sidste zone giver næsten sig selv. Her er der nemlig bygget en stor tribune, som giver et godt udsyn over en del af de andre zoner. Tribunen fungerer også som mødested og giver mulighed for at holde foredrag eller kurser i det fri.
Vildmarksgus eller børnedisko
Som i en hver anden byggeproces er der blevet sorteret meget i, hvad der var brug for i det nye hus. Det var ifølge Camilla Jørgensen vigtigt, at de elementer, der blev inkluderet i den endelige version, var noget, der gavnede mange.
- Vi har ikke inkluderet noget, bare fordi vi synes det kunne være. Vi har tænkt rigtig meget over, hvilke aktiviteter de forskellige elementer kan bruges til og arbejdet ud fra, hvad det er, vi gerne vil tilbyde gæsterne i huset, og hvordan det er at drifte bagefter. For os giver det ikke værdi at have et 50 meter bassin for eksempel, fordi det en stor del af tiden vil skulle opdeles for at blive brugt. Vi har også valgt ikke at have et indendørs køkken, fordi det vil kræve for meget at drifte i forhold til, hvad vi ønsker at tilbyde lige nu. Så har vi vores udendørs køkken og grillhytte i stedet, forklarer hun.
Derudover har der også været et fokus på at få skabt design, der gør tingene multifunktionelle. Det gælder blandt andet de to saunaer i anlægget.
Begge saunaer har to døre, den ene dør leder ind til et omklædningsrum og den anden leder enten ud til svømmehallen eller ud til udendørsbruserne. På den måde er det mulig at låse dørene der fører ud til svømmehallen eller uden for og lave kønsopdelte saunaer, der kun har adgang via enten dame- eller herreomklædningen.
På samme måde er det også muligt at aflåse ind til omklædningsrummene, så det bliver fællessaunaer. Det giver mulighed for at holde forskellige slags gus-arrangementer, hvor den ene har et vildmarkstema og den anden har mere wellness stemning. Der er også installeret en mulighed for at tænde diskolys til børnedisko.
Momentet man husker
Gennem de mange til- og fravalg er det lykkedes Lystrup Svømning at skabe et svømme- og aktivitetscenter, der ikke ligner alle andre. Og det var også langt hen ad vejen det, der blev drømt om for 10 år siden, da projektet startede.
- Vi ville gerne have et sted, der skilte sig lidt ud fra de klassiske svømmehaller. Vi håber jo på, at kunsten og aktivitetsområderne er med til, at folk husker os bedre, og i forlængelse af det, de goder oplevelser de her har, siger Camilla Jørgensen