Det kræver ekspertise at drive et svømmebad – og sker det som en »biting« kan det være, at tingene ikke er i orden selv om intentionerne er de bedste.
Den erfaring har Randers Kommune netop draget – og ved at gå på jagt efter en ekstra million kroner til rengøring undgås det værste af 3 scenarier: At de 5 svømmebade på skolerne skulle lukkes 4 dage om ugen med konsekvenser for skolesvømning, klubtræning, svømmeskole, svømmestævner og offentlig svømning.
Direktør for Udvikling, Miljø og Teknik Lene Andersen pointerer, at vandkvaliteten – som blev målt dagligt - hele tiden har været i orden, men det er rengøringen, som har haltet. Og hun glæder sig over, at kommunen flyttede drift og vedligehold af bygninger til Ejendomsservice, så skolerne har kunnet koncentrere sig om at drive skole:
- Pedellerne har siddet på den enkelte skole og været alene om det, og det har ikke haft højeste prioritet. Det tror jeg man ser masser af steder i landet, siger Lene Andersen til www.svommebad.dk .
Da vedligehold blev samlet i Ejendomsservice, skete der nemlig noget:
- Der kom en professionalisering af dét at vedligeholde. Det bliver pludselig en kerneydelse – det vil altid være en sekundær ydelse for en skoleleder.
Og når det gælder svømmehaller, så er der i høj grad brug for specialviden.
Miljøtilsyn kritiserede rengøringen
Det var et miljøtilsyn som afslørede, at rengøringen ikke var i orden. Skolerne havde f.eks. ikke rengøring når stævnerne sluttede en weekend, men ventede til om mandagen. Den var heller ikke grundig nok, idet eksempelvis rengøring af vipper og overløbsrender samt desinfektion af svømmehal og baderum skete med tilfældige intervaller.
»I forbindelse med miljøtilsyn i de kommunale svømmehaller er det konstateret, at rengøringen i svømmehallerne ikke lever op til gældende standarder og vejledninger. For at leve op til de gældende krav, er der udarbejdet en ny plan for rengøring.«, hed det i indstillingen til kommunalbestyrelsen, som behandlede sagen i mandags 14. maj.
Konsekvensen i kroner og øre af den øgede rengøring er en udgiftsstigning fra knapt 939.000 kroner om året til knapt 2,1 millioner kroner – og derfor manglede 1,15 millioner kroner om året.
Forvaltningen kom derfor med 3 forslag til løsning:
Byrådet valgte løsning 2, så de 7 ugentlige åbningsdage fastholdes og vil så finde den manglende million kroner et andet sted.
Manglede viden om regler og love
De 5 kommunale svømmehaller er placeret på 5 skoler, og i forvaltningens redegørelse hedder det: »Årsagen til det mangelfulde rengøringsniveau er, at de ansvarlige for svømmeanlæggene (indtil 1. juli 2015 skolerne og herefter Ejendomsservice) har ikke været tilstrækkeligt opmærksomme på de godkendelser, love, regler og vejledninger, der gælder for området.«
Da Ejendomsservice overtager svømmehallerne, opstår tvivl om, hvorvidt reglerne overholdes og medarbejderne sendes på kurser, ligesom et rådgivende firma i 2017 bliver bedt om at lave en tilstandsrapport.
Kommunen nedprioriterede tilsyn
Tilstandsrapporten peger på en række mangler, og Ejendomsservice går i dialog med den kommunale tilsynsmyndighed. Rapporten viser bl.a., at ingen har opdaget de nye krav til de 3 bassiner på 25 meter; krav som blev varslet i 2012 til ikrafttræden 1. juli 2017.
Den kommunale tilsynsmyndighed rykker ud og konstaterer, at der er brug for forbedring af de tekniske og hygiejniske forhold; forhold som senest er udbedret i maj-juni i år.
Forløbet har også været en øjenåbner for Randers Kommunes tilsyn: »Den kommunale tilsynsmyndighed har ført løbende tilsyn med vandkvaliteten i svømmehallerne, men det fysiske tilsyn har været nedprioriteret, og den mangelfulde rengøring er derfor ikke blevet påpeget før nu. Dette rettes der nu op på ved at gennemføre regelmæssige fysiske tilsyn.«, hedder der i forvaltningens redegørelse.
I erkendelse af, at det kræver specialviden at drive en svømmehal vil direktør Lene Andersen overveje at melde kommunen ind i Dansk Svømmebadsteknisk Forening, som har samlet al ekspertisen og bl.a. sørger for vidensdeling via ERFA-møder i svømmebade, studierejser og kurser i AquaAkademiet.
Erling Madsen
Billedtekst
Randers Kommune opdagede pludseligt, at rengøringen ikke var i orden, ligesom det heller ikke var noteret, at der 1. juli 2017 kom nye krav til vandbehandling, som blev varslet i 2012.
Driften af de 5 svømmehaller blev flyttet fra den enkelte skole til Ejendomsservice: - Der kom en professionalisering af dét at vedligeholde. Det bliver pludselig en kerneydelse – det vil altid være en sekundær ydelse for en skoleleder, siger direktør Lene Andersen, som nu overvejer at melde Randers Kommune ind i DSF. (Foto: Randers Kommune).