Skolesvømning 1930: En investering - guldpenge som kommer igen med rente



Det er ikke nyt, at der fokuseres på, hvad en investering i skolesvømning giver.

I 1928 blev Hvidovre Søbad således opført i Hvidovre syd for København ved Kalveboderne, og Hvidovre Avis skrev i en leder i 1930 begejstret om, at de ældste klasser i sommermånederne fik svømmeundervisning.

Forstadsmuseet skriver i en artikel på Hvidovre lokalavisen.dk:

»Avisen gjorde sig i samme leder til fortaler for, at sommersvømningen skulle gøres obligatorisk for skolens fire ældste klasser - hvad enten de havde vandskræk eller ej: »Naar vi nu har faaet saa god Adgang til Søbad, som vi har i vores nye badeanstalt, saa bør vi udnytte denne Fordel i fuldeste Maal. Og ikke at forglemme, at de Penge, Sogneraadet saa velvillig ofrer for den opvoksende Slægts Sundhed, det er Guldpenge, der ad Aare kommer igen med Rente.««

Op gennem 1930'erne var badeanstalten populær, men den holdt kun 10 år - så blev den lukket på grund af spildevandsforurening fra blandt andet Harrestrup Å og syreudledning fra nærliggende fabrikker.

Jørgen Munk, årgang 1917, var ét af de børn, som lærte at svømme i Hvidovre Søbad, og han fortæller: - Når du kom ud for enden af badeanstalten, var der bygget en dameafdeling til højre og en herreafdeling til venstre.

Ifølge Jørgen Munk var der truffet forholdsregler for at sikre, at svømningen foregik på sømmelig vis i det fællesbassin, der var placeret i midten:

- Der var ståltråd nede i vandet, så man ikke svømmede ind til hinanden. I fællesbadet var det ikke nok at have badebukser på, du skulle have en hel badedragt på, fortæller han.

Badet blev lukket i 1941, men med til historien hører også, at vandkvaliteten 70 år senere var blevet god igen, så i 2011 blev det atter muligt at bade ved Lodsparken.

Skrevet af Administrator