En økonomisk helikopter er god at have i kommunerne, når der skal ses på udgifterne til skolesvømning og drift af svømmebade. Det kan være uhensigtsmæssigt at se på udgifterne i kasser uden blik for helheden.
Dét viser et eksempel fra Viborg Kommune, hvor regeringens krav om besparelser i første omgang så ud til at ville gå ud over skolesvømningen.
Det handler om omprioriteringsbidraget, hvor kommunerne hvert år i perioden 2016-19 skal skære 1 % af budgetterne – og besparelserne skal bruges på at styrke områder, der udpeges af Folketinget.
I Viborg Kommune har hvert politisk udvalg fået opgaven med at spare – og ved at droppe skolesvømningen kunne der spares 4,5 millioner kroner i Børne- og Ungdomsudvalget.
Men det vil næppe ske, da problemet så blot flyttes til et andet udvalg, skriver Viborg Stifts Folkeblad:
- Det vil tælle negativt for Kultur- og Fritidsudvalget, da det i så fald vil ramme svømmehallerne økonomisk, siger Claus Clausen, Venstre, til avisen. Han er formand for Børne- og Ungdomsudvalget, og de endelige besparelser i Viborg Kommune skal findes på en budgetkonference i august.
Det skal tilføjes, at Kommunernes Landsforening ifølge Berlingske mener, at omprioriteringsbidraget »er dybt ødelæggende for den kommunale planlægning«, og derfor arbejder på at få det afskaffet. I kroner skal de 98 kommuner i alt spare 2,4 milliarder kroner i både 2016 og 2017, mens det de to følgende år stiger til 7,2 milliarder kroner.
Billedtekst
Børn i vandet – i Viborg Kommune ser det ud til, at det også vil være tilfældet de næste år: Det var fristende at spare 4,5 millioner kroner på skolesvømning i et udvalg – men det ville giver problemer med driften af svømmebade i et andet udvalg. (Arkivfoto: Erling Madsen)