Spar energien på det varme brusebad



En undersøgelse udført af Teknologisk Institut viser, at det er muligt at reducere energiforbruget til det varme brusebad med op til 35 %.

Det er brugen af nye selvrensende varmegenvindingssystemer, der gør det muligt at hente store energimængder ud af det brugte bruservand i bl.a. svømmehaller og idrætshaller. Systemerne er testet i et projekt i Vandhuset Park Vendia i Hjørring, og resultaterne er, ifølge Ole Bisted, centerchef i Center for Svømmebadsteknologi på Teknologisk Institut, så gode, at der her ligger store muligheder for at spare energi alle steder, hvor man har et stort bruservandsforbrug.

Varmt bruservand er dyrt

I svømmehaller udgør energiforbruget til opvarmning af bruservandet ca. 20 % af hallens samlede energiforbrug. I gennemsnit koster varmen til ét brusebad ca. 2 kr., og ved et årligt besøgstal på typisk 150.000 badegæster er svømmehallens årlige udgift til opvarmning af bruservand således ca. 300.000 kr. Med de nye genvindingssystemer, hvor der kan hentes op til 35 % af varmen fra afløbsvandet, vil en svømmehal kunne spare 100.000 kr. om året.

Genvinding af varme fra bruservand giver store udfordringer

I årenes løb er der forsøgt med mange former for varmegenvindingssystemer til bruserafløbsvand, og adskillige svømmehaller har været udstyret med et sådant genvindingssystem. Desværre har de hidtil installerede genvindingssystemer været forbundet med store problemer på grund af tilstopning, kraftige lugtgener og store vedligeholdelsesudgifter. Det har i praksis betydet, at systemerne er taget ud af-drift og enten fjernet eller står uvirksomme.

De nye genvindingssystemer, som Teknologisk Institut har fundet frem til og har testet i Park Vendia, er en særlig lukket type uden lugtgener og med selvrensende funktion. I praksis vil dis-se genvindingssystemer således kunne fungere problemfrit og uden fordyrende og tidskrævende rengøringsfunktioner.

Projektet i Park Vendia

”Projektet kom i gang, fordi Park Vendia ønskede at finde en løsning til at sænke deres energiforbrug og være mere miljøbevidste” oplyser Karl Mohr fra Teknologisk Institut, som har designet de nye genvindingssystemer og har stået for installering, driftsovervågning og rapportering.

I projektet i Park Vendia er foretaget afprøvning af to forskellige typer systemer gennem en periode på et år. Hjørring Kommune og Park Vendia har stået for indkøb og installering af de to forskellige systemer til varmegenvinding fra bruserafløbsvand, og Teknologisk Institut har stået for indkøb og montering af det nødvendige måle- og registreringsudstyr.

Der er desuden udarbejdet en rapport for hvert kvartal samt en afsluttende projektrapport, hvor de endelige resultater er blevet klarlagt.

Resultaterne af projektet er meget lovende og positive. ”Vi installerede genvindingssystemerne og målerne den 18. februar 2011 og allerede den 31. marts havde vi sparet energi, hvad der svarer til en reduktion af CO2 udledningen på ca. 3.000 kg.

Flere genvindingsanlæg på vej

De gode resultater fra Teknologisk Instituts projekt i Park Vendia er allerede kommet andre svømmehaller til gode. Karl Mohr oplyser, at nye genvindingsanlæg i efteråret 2011 er installeret i Viborg Svømmehal og Tingbjerg Svømmehal i København, og flere lignende projekter er på vej i yderligere to svømmehaller. Der kan typisk forventes, at investering i nye selvren-sende genvindingssystemer er tjent hjem igen på 3-5 år, lidt afhængig af udformningen af vand- og afløbssystemet i den enkelte svømmehal eller idrætshal.

Vil du vide mere?

  • Centerchef Ole Bisted, 72 20 33 51
  • Seniorkonsulent Karl Mohr, 72 20 33 57.
Skrevet af Administrator