Energirådgiver Kaare S. Jørgensen fra Nyborg Forsyning og Service A/S påviste, at der kunne opnås store rentable besparelser på institutionens ventilationsanlæg, og nu har Elselskaberne i Danmark belønnet begge parter med Elselskaberne i Danmarks Diplom for Hædrende Omtale 2004.
Strandvænget ved Nyborg er en af landets største handicapinstitutioner med 182 pladser og ca. 325 medarbejdere. Institutionen er et bo- og beskæftigelsestilbud for både børn og unge samt voksne, ligesom der er tilknyttet dagforanstaltning og daghjem. 65 af beboerne er immobile og benytter fast kørestole. Et vigtigt element i Strandvængets behandlingstilbud er svømmehallen, hvor vandet skal have høj temperatur.
Strandvænget er opført i begyndelsen af 1970’erne som et betonbyggeri med mange kuldebroer pga. uisolerede bygningsdele. Det graddagekorrigerede fjernvarmeforbrug pr. m2 er derfor ca. 40% højere end gennemsnittet for de fynske handicapinstitutioner. Nyborg Forsyning og Service foretog i 2003 en kortlægning af besparelsesmuligheder på fjernvarmeforbruget, der kan reduceres med godt en tredjedel ved at etablere varmegenvinding på ventilationsanlæg, udskifte vinduerne til energiruder og efterisolere tagene. Problemet er, at disse projekter kræver store investeringer med forholdsvis lange tilbagebetalingstider.
Rainer Sørensen siger, at det er godt for ham som teknisk chef at få overblik over de tekniske muligheder, og at elselskabets analyse vil blive brugt, når det bliver aktuelt at gennemføre større bygningsrenoveringer. Indtil da sørger han for bl.a. altid at vælge energiruder, når punkterede termoruder skal udskiftes.
Strandvængets ventilationsanlæg stammer fra opførelsen i begyndelsen af 1970’erne, og det var derfor ikke overraskende for Kaare S. Jørgensen, at det var muligt at reducere energiforbruget i festsal og svømmehal med mere end halvdelen ved at udskifte ventilatorerne til moderne, energieffektive typer fra elselskabernes Spareventilatorliste.
”Som energirådgiver bliver man altid glad, når det er kunderne selv, der henvender sig for at få gennemført en undersøgelse af besparelsesmuligheder. Så er udsigten til at få gennemført fornuftige forslag særligt gode, og det har også vist sig på Strandvænget. I festsalen har vi foreslået udskiftning til Spareventilator med Sparemotor og effektivt remtræk, der suppleres med frekvensregulering samt en temperatur- og CO2-føler, der gør det let at indrette ventilationen efter institutionens reelle behov. Her er elforbruget reduceret med ca. 70% og fjernvarmeforbruget med mere end 60%.
I svømmehallen kunne det betale sig at supplere udskiftning til Spareventilator og Sparemotor med varmegenvinding, bl.a. fordi svømmebassinet af behandlingsmæssige hensyn skal holdes på en ret høj temperatur. Her er elforbruget blevet reduceret med 44%, mens fjernvarmeforbruget er mere end halveret. Samlet har institutionen skullet investere omkring en kvart mio. kr., men denne investering er tjent hjem på mindre end tre år”, oplyser Kaare S. Jørgensen.
Foruden de større ventilationsprojekter har Nyborg Forsyning og Service også bistået Strandvænget med flere mindre og meget rentable projekter i form af ændret styring af svømmehallens ventilationsanlæg, regulering af bassinpumpe og justering af køkkentermostat. Disse projekter har i gennemsnit tjent sig hjem på mindre end et halvt år og har dermed bidraget til et bedre driftsresultat.
Strandvængets tekniske chef er uddannet maskinmester, og blandt de otte medarbejdere i den tekniske afdeling er der også en el-installatør, så institutionen har gode faglige forudsætninger for at følge op på elselskabets konkrete forslag.
”Det er som regel os, der kender institutionen indefra, der kommer på nye ideer til energibesparelser og mere effektiv drift af installationerne. Men det er en stor fordel for os, at vi både via energirådgivningen og hos ELO-konsulenten kan få belyst de praktiske muligheder for at gennemføre ideerne gennem kortlægning, målinger og økonomiske beregninger”, siger Rainer Sørensen.
Han oplyser, at det økonomisk mest fordelagtige forslag fra Kaare S. Jørgensen af praktiske årsager ikke har kunnet gennemføres endnu. Energirådgiveren havde beregnet, at der kunne spares omtrent 50.000 kr. på den årlige energiregning ved at etablere overdækning af svømmebassinet. Omkostningerne var anslået til ca. 25.000 kr., så det ville kun tage et halvt år at tjene investeringen ind. Men det er endnu ikke lykkedes at finde en model, der gør det let for det pædagogiske personale at betjene en sådan overdækning, så det er et af de projekter, der venter på et Columbus-æg.
”De mindre projekter forsøger vi som regel selv at finde driftsmidler til, så vi også selv kan få gavn af besparelsen, fx ved at vælge den mest energieffektive løsning, når der alligevel skal skiftes ud. Ved større projekter er driftsøkonomien for stram til selv at finansiere, så her er vi afhængig af, at Fyns Amt bevilger pengene mod en tilsvarende reduktion i driftsbevillingen,” slutter Rainer Sørensen.
Udskiftning til Spareventilatorer m.v.
Investering i tre projekter 262.000 kr.
Årlig besparelse på energiregningen 104.575 kr.
Tilbagebetalingstid 2,5 år
Hidtidigt årligt elforbrug 52.362 kWh
Nyt årligt elforbrug 28.837 kWh
Besparelse 23.525 kWh svarende til ca. 45%
Hidtidigt årligt fjernvarmeforbrug 377.623 kWh
Nyt årligt fjernvarmeforbrug 161.233 kWh
Besparelse 216.390 kWh svarende til ca. 57%