Så enkelt udtrykker livredder Pia Lundgaard Jensen den kendsgerning, at det er lykkedes Værløse Svømmehal at spare knapt 8.500 kilowatttimer strøm – i kroner cirka 17.000 kroner – på blot tre uger!
- I september 2009 brugte vi 46.977 kWh, mens vi i september i år kun brugte 38.505 kWh. Reduktionen er sket kun ved at slukke lyset, siger hun og tilføjer, at indsatsen foregik over månedens tre sidste uger, så månedsbesparelsen bør kunne blive større.
Sammen med to kolleger styrer Pia Lundgaard Jensen indsatsen, der i første omgang har rettet sig mod ændrede vaner inden for el, vand og varme.
Hun siger, at det i første omgang ikke har kostet noget, da det er de laveste frugter på træet, som er plukket: Når første medarbejder mødte klokken 6.30 blev alt lys, bobler m.v. tændt på eltavlen – nu tændes i takt med behovet. Når der er dagslys slukkes det elektriske lys i svømmehallen. Lyset slukkes når personalelokalet forlades.
Legebassinet har bobler, som blev startet når første medarbejder mødte – nu tændes kun hvis brugeren spørger efter boblerne, ligesom undervandsbelysningen først tændes når bassinet bruges.
I bruserummene er der sat mindre brusehoveder op, og et tjek af pumperne har vist, at flere kan skiftes ud med en tilbagebetalingstid på ét år.
Tidligere blev hele svømmehallen spulet hver aften. Nu spules den ene halvdel, mens gulvvaskemaskinen klarer den anden halvdel – og dagen efter byttes. Spuling og gulvvask i omklædningsrummene er også reduceret.
Miljøfokuseringen betyder også, at papir nu samles ind særskilt til genbrug.
Svømmehallen fokuserer på miljøet som udslag af at Furesø Kommune har lovet Dansk Naturfredningsforening at reducere CO2-udslippet med to procent om året frem til 2013, og som led i denne indsats er der udnævnt en række miljø- og klimaambassadører på kommunens institutioner.
7. september i år mødtes de og fik den første inspiration, hvorefter de gik hjem og fandt indsatsområder. 17. november gøres der så status og det afgøres, hvordan der skal fortsættes generelt i kommunen.
En vigtig ting er at synliggøre indsatsen over for brugerne. Derfor har alle medarbejdere en badge med teksten: »Vi tænker på miljøet –gør du?«. Rundt om i svømmehallen er der hængt »talebobler« op, som fortæller om el- og vandforbruget – og så er der lavet en konkurrence i hele november: »Tip en 13’er«, hvor brugerne skal udfylde en tipskupon, hvor spørgsmålene handler om miljøindsatsen og svømmehallen.
Eksempelvis elforbruget i et bassin, vanddybden i et bassin, det gennemsnitlige vandforbrug pr. gæst, hvor meget der er sparet på strømmen etc. – alle svarene kan findes rundt om på taleboblerne, og præmien er en børnefødselsdag i svømmehallen.
Deltagerne i konkurrencen kan også komme med forslag til, hvordan svømmehallen kan gøre endnu mere for miljøet. Og de spørges om hvor mange tryk de brugte i dag på bruseren: Regnestykket viser nemlig, at gennemsnittet pr. gæst er et vandforbrug på 79 liter – det er bruser, returskyllevand, spuling og fordampning.
- Det er vigtigt, at vores brugere er med, og vi har ikke fået nogle negative reaktioner, siger Pia Lundgaard Jensen, som også var spændt på, hvordan kollegerne ville tage det, og kollegerne tog imod tiltagene med åbne arme og har virkeligt være gode til at tænke miljøbevidst.
Arbejdsgruppen indførte uddeling af guldkarameller og røde kort til kollegerne for henholdsvis at slukke lyset efter sig og for at undlade det. Og dét gav den vigtige synlighed i starten:
- Nu skal vi finde på noget nyt, og har en idé om en smileyordning for kollegerne, hvor den der får flest Smileys, for at være milijøbevidst på en måned, vinder et gavekort.
Resultaterne har givet blod på tanden, og flere opfølgninger er i gang. I øjeblikket testes en enkelt LED-lampe til undervandsbelysning, og viser den som ventet besparelse, skiftes de seks lamper ud.
Der kigges også på lysets inddeling i grupper. For eksempel kører lyset på toiletterne sammen med lyset på en gang, der ikke bruges så meget. Hér vil en opsplitning spare strøm.
- Vi har også et kæmpetag, hvor regnvandet ledes ud i kloakken. Måske kan det bruges til toiletskyl? nævner Pia Lundgaard Jensen som et eksempel på, hvordan der hele tiden dukker nye ideer op.
På cafébordene, hvor typisk forældre sidder og venter på deres børn, skal der lægges foldere, som fortæller om miljøindsatsen.
Og det skal undersøges, om det vil være relevant for svømmehallen at søge at få Den Grønne Nøgle.
Pia Lundgaard Jensen håber at holde dampen oppe hos kolleger og brugere, og så har hun også et ønske til Furesø Kommune, hvor svømmehallen ligger i top på listerne over institutionernes el- og vandforbrug:
- Kommunen tjener penge ved at vi sparer, og det ville være godt, hvis vi fik en procentdel af den besparelse tilbage. Så har vi noget at gøre godt med når det gælder om at finde flere besparelser …
Værløse Svømmehal nordvest for København er fra 2003 og er på 3.600 m2, hvoraf de 1.200 er kælder. Årligt kommer der 180.000 besøgende (betalende, skoler og foreninger).
Der er fire bassiner:
Desuden er der en rutsjebane med start i 2. sals højde og en længde på 55 meter.
Det totale vandindhold er 1,518 millioner liter vand og den totale vandoverflade 744 m2.
Svømmehallen har i planlægningen tænkt leg, aktivitet, hygge og afslapning ind for alle aldersgrupper, ligesom ældre og handicappede har glæde af at kunne færdes i ét plan.
Svømmehallen med et hvælvet og asymmetrisk tag er forsynet med masser af vinduer i bygningens højde, så dagslyset kommer ind og der indefra er udsigt til det bakkede landskab med grønne områder.