Af: Jan B. Jensen
Fotos: JJ Kommunikation
Godt nok er indgangspartiet på Nordsjællands Hospital i Esbønderup en dobbelt skydedør i glas, men for at komme ind til teknikrummet under varmtvandsbassinet, skal man passere yderligere tre døre – de to af dem på under en meter i bredden.
Alligevel kunne udskiftningen af sygehusets vandbehandlingssystem ske uden ombygning, huller i væggene og brug af kostbare kraner og andre entreprenørmaskiner.
Installatørerne bar det nye filtersystem ind gennem dørene uden besvær, inden de samlede de enkelte moduler inde i teknikrummet. Det kunne lade sig gøre, fordi anlægget er opsvejst af stålforstærkede PP-komponenter med tilhørende PE-rørsystemer.
På den måde sparede Nordsjællands Hospital ekstra omkostninger til midlertidige foranstaltninger og efterfølgende reparationer, men sygehuset i Esbønderup kan også se frem til store besparelser på såvel forbrug af vand som strøm samtidig med, at sygehuset har fået et fuldautomatisk anlæg med en minimal vedligeholdelse.
Det nye filtersystem er et Captura-anlæg leveret af Jysk Svømmebads-Teknik A/S – et tysk system, som det jyske firma har tilpasset danske forhold.
Anlægget er dyrere end et traditionelt anlæg, men den merudgift er hurtigt tjent hjem, fastslår salgschef Birger Nørholm Jacobsen.
”Endvidere leverer anlægget det bedste badevand, vi til dato har produceret,” tilføjer han.
”Prisen for et Captura-anlæg vil typisk være ca. 30 pct. dyrere i forhold til et traditionelt anlæg. Når der er tale om mindre anlæg, kan merprisen dog være lidt større. Det er meget individuelt og afhænger af forholdene på den enkelte adresse, da anlægget skræddersyes til det enkelte sted, men min vurdering er, at pengene vil være tjent hjem på ca. tre år, fordi anlægget er langt mere energivenligt,” siger Birger Nørholm Jacobsen.
Opgaven på det nordsjællandske sygehus, der primært beskæftiger sig med genoptræning, lød i første omgang på udskiftning af filtersystemet forud for en senere renovering af varmtvandsbassinet, når økonomien tillod det. I stedet for at iværksætte to indgreb inden for få år blev der i forbindelse med filterudskiftningen inddraget en halv meter i den ene ende af bassinet til en ny overløbsrende – en løsning, der til fulde opfyldte behovet og samtidig et indgreb, der kun kostede ca. en femtedel af, hvad en større renovering ville løbe op i.
Udligningstanken blev konstrueret sådan, at den kunne indbygges i en skakt under bassinet, der tidligere blev anvendt til en handicaplift. Tanken er ligeledes opbygget i PP-svejste plader med stålforstærkninger.
Et Captura-anlæg – uanset kapacitet - kræver kun godt halvt så meget plads i forhold til tryksandfiltre, og de enkelte moduler kan bæres gennem døre med en bredde på 90 centimeter. Anlæggets kompakte konstruktion er ikke kun en fordel i forbindelse med renoveringer, det kan også gøre en væsentlig forskel, når der skal bygges nyt, fordi der kan spares på byggeudgifterne til størrelsen af en teknikkælder.
De store energibesparelser kan opnås, fordi skylleprocessen er kortere og mere effektiv, og den suppleres i væsentlig grad med luft samtidig med, at en række nye pumper sikrer, at en enkelt pumpe eksempelvis ikke skal trykke vandet op mod 10 meters vandsøjle. Hovedpumpen skal ”kun” løfte vandet op i toppen af det trykløse Captura-anlæg (2,55 meter), hvorefter andre pumper tager over til at pumpe det tilbage i bassinet.
”De eksisterende højdeforskelle i teknikrummet og rørføringer til de frekvensstyrede cirkulationspumper kan udnyttes fuldt ud. På den måde har man mulighed for at styre det enkelte filter i forhold til belastningen. På et traditionelt anlæg er det svært at holde styr på, hvilket filter, som er mest beskidt. Det er som regel det, der er koblet på først eller sidst. Captura-anlægget finder selv ud af, hvilket filter, der er mest beskidt og fordeler flowet herefter. Efter lukketid iværksætter anlægget selv en fuldautomatisk returskylning, såfremt de kontinuerlige målingerne finder behov for det. Det er om natten, hvor såvel vand og strøm ofte er billigere. En af fordelene ved anlægget er også, at det har et minimalt forbrug af vand til rensning,” siger Birger Nørholm Jacobsen.
En anden af de energibesparende funktioner på anlægget er, at det kan køre med en delbelastning, hvis udnyttelsen af bassinet i perioder ikke er så stor.
”Anlægget kan indstilles til at køre eksempelvis for 70 pct. kraft i 50 ud af 60 minutter og så i de sidste 10 minutter for hver time køre op på fuld belastning. På den måde kan spares en del kilowatt-timer,” siger Birger Nørholm Jacobsen.
Et andet vitalt punkt i anlægget på Nordsjællands Hospital i Esbønderup er, at det er skræddersyet til en fuldautomatisk drift.
”Automatikken har taget over på de områder, hvor man med fordel kan erstatte mennesker. Selv med mange års erfaring er ingen i stand til at styre anlægget manuelt bedre end anlægget selv. At det er fuldautomatisk betyder dog ikke, at man bare kan lukke døren til teknikrummet. Man skal stadig overvåge det, men det kan frigive mange ressourcer på tekniksiden til at løse andre opgaver i en svømmehal,” siger Birger Nørholm Jacobsen.
Anlægget fortæller kun, hvis der er noget galt, og det er der meget sjældent, understreger Birger Nørholm Jacobsen.
”På den måde kan man undgå unødige driftsstop og lukning af bassinerne. Bassinerne skal gerne kunne tjene penge og ikke være lukket.”
Foruden sygehuset i Esbønderup har Jysk Svømmebads-Teknik installeret det nye Captura filtersystem i Hurup og skal i gang med yderligere to projekter i år.