Sådan lyder det fra én af de nye badeassistenter Anne Katrine Tove Brix, som mener det er nødvendigt fordi en livredder skal kunne ret meget
- Uddannelse er vejen frem: Det åbner sanser og man gør tingene på måder, man ikke plejer at gøre. Fagligheden højnes – og man er mere sikker i disse tider. Og fordi uddannelsen er så bred, så kan man læse videre.
Med disse ord anbefaler Anne Katrine Tove Brix uddannelsen til badeassistent – en uddannelse, som hun selv afslutter i december.
Hendes udgangspunkt er Værløse Svømmehal, og hun har hele tiden gennem de to år haft opbakning fra arbejdsgiveren, hvor vejlederen har fulgt godt med i, hvad hun lavede. Og der er også blevet talt om dét, hun har lært, på personalemøder.
- Jeg er ikke kommet tilbage som »den bagkloge«, men der er masser af små ting, jeg har kunnet give videre til kolleger, fortæller hun.
Én af de små ting er, at hun lærte en masse om rengøring, og det har ført til at bomuldsklude er skiftet ud med mikrofiberklude, så der bruges mindre rengøringsmiddel.
Det er også helt i tråd med svømmebadet, som sammen med resten af Furesø Kommune har stor fokus på miljø, og Anne Katrine Tove Brix er også miljøambassadør i svømmebadet.
Uddannelse er bestemt ikke fremmed for hende: Hun er uddannet skolelærer, og kom som svømmelærer i Værløse Svømmehal - og blev for et par år siden livredder, og dernæst opfordret til at starte på den nye uddannelse.
- Man skal kunne rigtig, rigtig meget som livredder, lyder det fra hende, og hun føjer til, at det dels kræver megen faglig ekspertise at være livredder, dels er det rart at få en egentlig uddannelse til at udføre de mange opgaver. Og så glæder hun sig over at få papir på det.
Og derfor synes hun at badeassistentuddannelsen klæder livredderne godt på til de mange funktioner, som i dag er nødvendige – ikke mindst når der skæres ned og skal løbes hurtigere.
Anne Katrine Tove Brix peger på, at uddannelsen også indeholder grundforløbet, som gør det muligt at læse videre til ejendomsmæglerassistent, inden for service og rengøring og til eventkoordinator.
Især eventdelen har hun været glad for – og hun har flittigt benyttet sin viden til forskellige events i svømmebadet.
Nu ligger det ikke fjernt for hende at optræde: Hun har siden hun var ganske ung optrådt som Det Syngende Telegram, og hun optræder som sangerinde: Hun blev vinder af Dansktop Talent 2012 på årets Dansktopfestival og 1. december udsendte hun to singler: »Nu er det jul« og »Et decembermåneds knus«:
- Nu har jeg lært noget om, hvordan man bygger en event op. Det gi’r en ballast, at man ved, at dét, man gør, er det rigtige, fortæller hun.
Svømmebadet fortalte for to år siden om Værløse Svømmehals fokus på miljøet og de store energibesparelser, der var opnået.
Og netop denne indsats er et godt eksempel på, hvordan en svømmehal kan udvide sit arbejdsområde, service over for kunderne samt anvende den viden, badeassistenterne får:
I første omgang handlede det om, at svømmebadet satte miljøfokus i gang for dels at være miljøbevidst, dels at spare penge.
Det blev så udvidet til, at der blev sat små sedler op rundt om i svømmebadet, hvor kunderne blev informeret om energibesparelser.
Og så er tredje skridt kommet til, hvor svømmebadets miljøambassadør Anne Katrine Tove Brix har brugt dét hun har lært om eventplanlægning:
- Vi har gjort brugerne opmærksomme på, hvordan de selv kan hjælpe miljøet hjemme ved at slukke lyset, bruge termostater og se på køleskabstemperaturen, fortæller hun, og tilføjer, at et regnvejrsbassin også på et tidspunkt blev inddraget i en gættekonkurrence.
Alt sammen et udtryk for, at et svømmebad er nødt til at tænke i nye baner – og ikke kun i at svømme baner!