Af: Martin Dam Wied, Birch & Krogboe A/S
ELO-nøgletal og DSF-nøgletal viser, at svømmehaller er meget energikrævende bygninger både med hensyn til el- og varmeforbrug, og at der desuden er store forskelle i energiforbruget imellem de svømmehaller, som har det mindste og det største energiforbrug. En forskel i energiforbrug, som ikke alene kan forklares alene med forskelle i bassinstørrelser, brugsmønstre, åbningstider og antal besøgende, men som også må formodes at skyldes anlæggenes udformning og driftsmæssige tilstand, samt det forhold at ventilation og vandbehandling nødvendigvis er i drift døgnet rundt. Alene ventilationen står for omkring 20 % af det samlede elforbrug i svømmehaller.
Der er med andre ord næppe tvivl om, at anlægsudformning, styring og regulering er et kraftigt redskab til at nedsætte energiforbruget. Det er imidlertid meget vanskeligt at opstille optimale reguleringsforhold, da der ikke findes mulighed for at simulere og sammenligne driftsforholdene ved forskellige påvirkninger.
Dansk Energi - Net, Elselskabernes Brancheforening (ansvarlig for anvendelse af PSO-midler), har derfor bevilliget et 2½ årigt forsknings- og udviklingsprojekt, med formål at opstille og afprøve en simuleringsmodel til energieffektiv dimensionering og drift af ventilation i svømmehaller. Projektet omfatter overordnet set følgende undersøgelser
Projektet omfatter endvidere en undersøgelse af varmepumpers energieffektivitet. Dette skyldes, at styring af varmepumpen har været genstand for megen debat om, hvorvidt de anvendte udformninger og styringer er optimale, og om det overhovedet er økonomisk rentabelt at anvende varmepumper.
Status for projektet er, at der er foretaget målinger i en række af svømmehallerne, og at den første udvikling af simuleringsmodellen er påbegyndt. Simuleringsmodellen opbygges ud fra SBI’s simuleringsprogram, BSim via en række udbygninger til programmet. Til at validere resultaterne af simuleringerne, er der foretaget simuleringer af temperaturer, hastighed, fugtighed mv. i én af svømmehallerne gennem anvendelse af CFD (Computational Fluid Dynamics). CFD beregningerne viser fordelingen af førnævnte parametre i svømmehallen. Med CFD er det muligt at variere parametrene og se hvilken indflydelse det har. Herudover kan man forsøge effekten af forskellige placeringer af indblæsninger og udsugninger, for at se hvordan man får den mest effektive ventilering af rummet.
Projektet er et samarbejdsprojekt mellem følgende virksomheder og institutioner: Teknologisk Institut, Rambøll, dk-TEKNIK, Birch & Krogboe, AUC, John Moritzen Projekt, BY & Byg, Dansk Svømmebadsteknisk Forening, BYG DTU og Odense Idrætspark.