- Vinterbadning er en stor og stigende fritidsinteresse med flere end 25.000 medlemmer i 90 klubber – plus nok lige så mange som bader på egen hånd. Derfor mener vi, at der er behov for nogle få, klare vinterbaderåd, siger Sven Hedegaard, som er formand for Rådet for Større Badesikkerhed.
Han føjer til, at mange af klubberne melder om ventelister, fordi vinterbadning de senere år har fået øget popularitet. Det er også alle befolknings- og aldersgrupper, som deltager.
Rådet - som Dansk Svømmebadsteknisk Forening er medlem af - har i forvejen otte generelle baderåd, men vil nu supplere med nogle, som tager hensyn til de specielle forhold om vinteren.
Rådet har just holdt en workshop med deltagelse af vinterbadeklubber. De mange input bliver nu bearbejdet, og så vil der blive udsendt nogle baderåd, som myndigheder, vinterbadeklubber og andre interessenter kan kommentere:
- Vi håber derfor at kunne lancere nogle nye vinterbaderåd op til sæsonstarten i oktober, oplyser Sven Hedegaard.
På workshoppen deltog overlæge og vinterbader Bo Belhage fra Bispebjerg Hospital, da han har arbejdet med området siden 2005.
Han konklusion er, at det handler om at være forberedt på kuldechokket – eksempelvis ved at starte badningen i august:
- Det gælder også om at gå stille og roligt hen til vandet samtidig med at vejret trækkes roligt, så man ikke hyperventilerer, når man kommer ned i vandet, siger han.
Undersøgelser viser også, at vinterbadere styrker immunforsvaret og generelt er mindre syge end andre mennesker; uden at det dog endnu er bevist, at det alene skyldes vinterbadningen.
Det ligger også fast, at mødet med det kolde vand udskilles en stribe hormoner i hjernen, som man også kender det fra eksempelvis løb. Og resultatet er, at man kan føle sig lidt høj og få øget velbefindende.
Endelig peger Bo Belhage på et vigtigt aspekt ved vinterbadning:
- Man har et hyggeligt, socialt samvær. Det er en smaddergod faktor, selv om man ikke lige kan måle den!