I Herlufsholm Idrætscenter har de brugt nedlukningsperioden til at træne intensivt og forberede sig på erhvervslivredderprøven. I år har de taget nye metoder i brug og blandt andet sat erhvervslivredderdommer Liselotte Jakobsen stævne til et onlinemøde for at være ekstra forberedte til prøven.
Af Anita Leth Jensen, Danske Svømmebade
I Næstved sidder livredder Vinnie Eriksen. Hun har netop overstået den årlige erhvervslivredderprøve, men i år har hun været bedre forberedt end nogensinde.
- Corona og nedlukning har gjort, at vi i år har haft mere tid til at træne og forberede os bedre end vi normalt kan, og det har været fantastisk. Vi har haft mulighed for at træne sammen og hjælpe hinanden på en anden måde, end vi er vant til. Selvom vi træner jævnligt, så er det første gang, at vi har haft mulighed for at træne hele prøven sammenhængende, og det giver en helt anden ro, fortæller Vinnie Eriksen.
Særligt for de nye livreddere i Herlufsholm Idrætscenter har den megen forberedelse taget toppen af nerverne.
- Det var simpelthen så fedt med et onlinemøde med Liselotte før prøven, for vi fik mulighed for at spørge ind til, hvad vi kunne forvente til prøven og tilrettelægge vores træning efter det. Særligt for de nye, der ikke har været til prøve før, gav det noget ro, og de følte sig langt mere trygge, siger Vinnie Eriksen.
Vinnie og 12 af hendes livredderkollegaer har været igennem den årlige prøve, og det til trods for, at der er givet dispensation til at forlænge prøverne pga. coronanedlukning. Men for Philip Green, der er centerleder i en selvejende institution, er nedlukning og hjemsendelse ikke en mulighed.
- Vi kan ikke sende medarbejderne hjem og få lønkompensation, så det betyder, at jeg skal finde arbejde til medarbejderne i tre svømmehaller. Vi får rigeligt at lave, når vi åbner igen, så nedlukningen har givet os en chance for at lave fællestræning og få ensrettet, hvordan vi tager erhvervslivredderprøven. Normalt finder vi nogle huller i arbejdstiden, hvor vi kan træne og tage prøven, men denne gang har vi haft mulighed for at rette alt vores energi og fokus på prøven, og det har virkelig været positivt, fortæller Philip Green.
Muligheden for at samle medarbejderne fra de tre svømmehaller, har dels styrket sammenholdet men samtidig betydet, at alarminstrukser er blevet ensrettet.
- Det har givet nogle gode snakke blandt medarbejderne på tværs af svømmebadene, at de har haft mulighed for at gå sammen. Vi har ensrettet vores instrukser, så medarbejderne nu kan arbejde på tværs af svømmebadene. Konkret betyder det, at vi har udskiftet to af vores tre hjertestartere, så de er ens i alle vores tre svømmehaller. Det giver en større tryghed for personalet, at de møder samme instruks og samme udstyr uanset hvilken svømmehal, de er i, siger centerlederen.
De positive erfaringer med at tage prøven under nedlukning har sat tankerne i gang hos Philip Green og hans personale, som i øjeblikket arbejder på, hvordan de fremover kan planlægge fællestræning i en hektisk hverdag med mange opgaver.
Livredning er et professionelt fag
Den koncentrerede træning og den ekstra forberedelse var noget erhvervslivredderdommer Liselotte Jakobsen fra Køge Svømmeland kunne mærke, da hun var i Herlufsholm Idrætscenter for at bedømme de 13 aspiranter.
- De var mere klar end vanligt, det var tydeligt at mærke. Da Philip Green kontaktede mig for at høre om jeg ville være med til et onlinemøde, var jeg først overrasket, for det har jeg ikke prøvet før, men det ville jeg selvfølgelig gerne. Som dommer er jeg kun interesseret i, at aspiranterne er bedst muligt forberedt, så de består prøven. På vores onlinemøde gennemgik vi prøven og de forskellige delelementer, og aspiranterne havde derfor mulighed for at tilrettelægge deres træning efter prøvens indhold, fortæller Liselotte Jakobsen.
Forberedelsen til dette års prøver har dog bestået af meget mere end et onlinemøde. Inden mødet med Liselotte, gennemgik aspiranterne prøven via link med beskrivelse af prøven, og i ugerne op til prøverne har Herlufsholm Idrætscenter også lånt en uddannelsestrailer, der er fyldt med udstyr til brug for undervisning i og træning af livredning, og så er der ellers blevet trænet på livet løs.
- Det var en anden oplevelse at være ude som dommer denne gang. Der var en anden gejst og en større ro blandt aspiranterne, som vidste hvad de kunne forvente til prøven og af mig. Jeg kan sagtens se, at disse onlinemøder i fremtiden kan blive en del af den forberedende træning, siger Liselotte Jakobsen.
Ikke alle kan aflægge prøver
Mange svømmebade har været i tvivl, om de kunne lade deres medarbejdere træne livredning og førstehjælp, men som skrevet i artiklen ” Er du klar til at åbne og er dine livreddere?” er livredning et professionelt fag, der kræver vedligeholdelse. Af samme årsag er der ikke noget i lovgivningen, der forhindrer livreddere i at træne i de coronalukkede svømmebade.
Når organisationerne bag erhvervslivredderprøven alligevel har besluttet at forlænge prøverne endnu engang, handler det om, at tingene ikke er sort-hvide og ikke alle har mulighed for at træne under nedlukningen.
- Træningen skal vedligeholdes og øves, så vi er helt klar, når vi igen åbner. Livredning er et professionelt fag, der kræver træning, og har man mulighed for det, synes jeg, at man skylder gæsterne, kollegaerne og sig selv at have frisk prøve, når vi åbner igen. Jeg synes ikke, at vi efter forgodtbefindende skal blive ved med at forlænge prøverne, fortæller Liselotte Jakobsen.
Liselotte Jakobsen sidder i styregruppen for erhvervslivredderprøven, og derfor kan det virke paradoksalt, at hun opfordrer til at tage prøven under nedlukningen, når hun selv har været medvirkende til at forlænge prøverne endnu engang.
- Tingene er ikke så sort-hvide, det er jeg klar over. De der er hjemsendt med lønkompensation kan f.eks. ikke bare træne. Det er ikke en mulighed, de har, så det er rigtig godt, at der er mulighed for forlængelse af prøverne. Men har man muligheden for at træne i svømmebadet, vil jeg klart opfordre til at gøre det, siger Liselotte Jakobsen.